Lyckad Leninpromenad i Stockholm!

PARTIET, SKU Igår den 20 april anordnades av SKP och SKU, tillsammans med KKE och KNE, en historisk rundvandring i Lenins minne. Olika platser  med relevans för Lenins besök, Oktoberrevolutionen och den svenska kommunist- och arbetarrörelsens historia besöktes runt om i Stockholm.

Promenaden utgick från moderna museets Leninmonument av Björn Lövin, som påminner oss om den dag, den 13 april, då Lenin befann sig i Stockholm på väg till Petrograd (senare Leningrad, numera St. Petersburg). Monumentet avbildar en bit gatsten med ett stycke spårväg som går igenom, markerad med ett vitt kryss, och avser att väcka tankar om vad och hur vi minns, snarare än tankar på en person eller handling. Vi fick ta del av Lenins teori om imperialismen och hur den förhåller sig både till kriget Ryssland/Ukraina och till Israels krig mot Palestina, och hur dessa hemskheter ligger i samklang med kapitalismens högsta stadium. 
 
Promenaden gjorde senare ett stopp vid Gustav Adolfs torg, där vi lärde oss om den revolutionära stämning som rådde i Sverige 1917. Vi fick veta hur Blodbadet på Gustav Adolfs torg förlöpte, hur tiotusentals svenska arbetare slutit upp för att säkra bröd och fred, och hur polis och militär angrep massorna. 
 
Promenaden avslutades på Sergels torg, där Hotel Regina en gång stod, där Lenin höll en sammankomst med ryska emigranter efter ett möte med ledningen för vad som skulle komma att bli SKP (då Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti). 
 
Promenaden hade god uppslutning trots det kalla och tråkiga vädret. Närvarande var kamrater från SKP/SKU, KKE/KNE, andra broderpartier och flertalet intresserade och nyfikna utomstående. Vi tackar alla som deltog och klurar redan på att anordna liknande aktiviteter i framtiden, när vädret förhoppningsvis är varmare!
 
Tips på rekommenderad fördjupande text är: 
Lenin i Sverige året 1917 av Marat Zubko, som finns att beställa via Fram förlag (https://skp.se/bokforlaget-fram/butik/lenin-i-sverige-aret-1917/
 
Vi avslutar reportaget med en dikt av Langston Hughes:

Lenin 

Lenin walks around the world.
 
Frontiers cannot bar him.
 
Neither barracks nor barricades impede.
 
Nor does barbed wire scar him.
 
Lenin walks around the world.
 
Black, brown, and white receive him.
 
Language is no barrier.
 
The strangest tongues believe him. 
 
Lenin walks around the world.
 
The sun sets like a scar.
 
Between the darkness and the dawn
 

There rises a red star.

SKP & SKU Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.