Extremväder med stora översvämningar i Kina

KLIMAT I provinsen Guangdong i Kina hotar flera stora vattendrag och dammar att svämma över, och regeringen har vidtagit nödåtgärder för att skydda fler än 127 miljoner människor som hotas av situationen. Det är tillflöden till Xijiang- och Beijiang-floderna som nu når sällan skådade höga nivåer.

Guangdong, som är ett av Kinas viktigaste kommersiella centra, har drabbats av extremt kraftig nederbörd och stark vind i flera dagar, något som i mindre grad också drabbat andra delar av södra Kina. Några massevakueringar rapporteras inte hittills av kinesiska media ch inte heller några omkomna. Regnet har dock orsakat jordskred som stängt inne människor i bergsbyar, och flera personer har skadats.

Kinesiska media rapporterar också att vattennivåerna närmar sig vad som i genomsnitt sker en gång på ett århundrade och på måndag morgon förväntas översvämningar som ligger runt 6 meter över varningsgränsen. Situatione kan alltså förvärras mycket snabbt i början av nästa vecka.

Extrema väderhändelser blir allt vanligare i och med den globala uppvärmningen, och Kina är det land som släpper ut mest växthusgaser i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.