Transportavtal klart – lönesänkningar väntar

FACKLIGT Transport har enats med motparten Transportföretagen om ett tvåårigt avtal med sammanlagda löneökningar på omkring sju och en halv procent. Det innebär i praktiken en lönesänkning på flera procent till förmån för transportkapitalet, vars konkurrenskraft stärks.

Medan strejker för löneökning i takt med inflationen äger rum i flera europeiska länder accepterar de svenska fackföreningarna avtal som sänker lönerna och tar ansvar för det svenska kapitalets profit. Industriavtalet träffades för några dagar sedan och avtalet som Transport träffat följer mer eller mindre samma linje.

Det tvååriga avtalet innebär sammanlagda löneökningar på omkring 7,5 procent, något mer det första året och något mindre det andra. Precis som Industriavtalet innebär det alltså lönesänkningar på flera procentenheter eftersom inflationen är hög – i februari låg den på tolv procent.

– Min bedömning är att avtalet är det bästa som går att få sett utifrån förutsättningarna i årets avtalsrörelse, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande för Transport.

Storbritannien visar dock att Tommy Wreeth har fel. Med strejkvapnet kunde järnvägsarbetarna i landet få upp sina löner med mellan 10 och 15 procent. De ska vara glada att de inte låtit något Tommy Wreeth förhandla åt dem – då kanske även de fått det bästa möjliga avtalet på halsen!

En tanke på “Transportavtal klart – lönesänkningar väntar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.