Kina genomför en tre dagars militärövning utanför Taiwan

UTRIKES Idag påbörjade Kina en tre dagar lång militärövning i Taiwansundet. Enligt taiwanesiska myndigheter deltog flera skepp och över 40 flygplan och man övade bland annat på att omringa ön. Övningen reflekterar de allt skarpare motsättningarna mellan framför allt Kina och USA.

När nationalistledaren Chang Kai-Chek och hans parti Koumintang förlorade det kinesiska inbördeskriget 1949 flydde han och två miljoner av hans följare till Taiwan. För att förhindra kommunisterna att ta även denna ö, lade sig den amerikanska flottan i vägen. Sedan dess har Taiwan varit en omstridd fråga och Kina har aldrig erkänt Taiwan som självständigt, utan betraktar landet som en del av Kina. Därför yttrar sig också motsättningarna mellan världens två största imperialistiska makter som en kamp om Taiwan.

En talesperson från den kinesiska militären har förklarat att övningen ”tjänar som en allvarlig varning mot samröre mellan de separatistiska krafter som söker ’taiwanesisk självständighet’ och yttre krafter, samt deras provokativa handlingar”. De provokativa handlingar som åsyftas är bland annat mötet mellan den taiwanesiska presidenten och företrädare för USA, som nyligen ägde rum i USA.

På måndag kommer den kinesiska militären att öva med skarp ammunition i området och enligt Taiwans försvarsdepartement har åtta krigsskepp och över 40 flygplan observerats.

En tanke på “Kina genomför en tre dagars militärövning utanför Taiwan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.