Macron avslutar besök i Kina – siktar på att inta mellanposition

UTRIKES Medan spänningarna ökar mellan Kina och USA har den franska presidenten Macron besökt Kina och skrivit under flertalet nya handelsavtal. Hans uttalade vilja är att Frankrike och EU ska följa sin egen väg, som inte nödvändigtvis följer i USA:s spår.

Macron avslutade nyligen ett tre dagar långt besök i Kina, där han skrev under flertalet handelsavtal. Med på resan fanns också ett 50-tal franska företagsledare, om det nu skulle råda några tvivel kring vilkas intressen han representerade. Det är också detta som hindrar Macron och Frankrike från att inta en direkt konfrontativ inställning gentemot Kina – kontrakten som de franska företagen skriver under i Kina har varit enormt lukrativa.

Därför förklarar också Macron att ”vi ska inte koppla bort och lösgöra oss” från Kina, utan det är viktigt att ”på frivillig basis upprätthålla en kommersiell relation” med landet. Samtidigt berömde han också Kina för det ansvar landet tagit genom att bland annat föreslå en fredsplan i Ukraina.

Utifrån detta vill Macron inta en tredje position, som varken är en anpassning till den ”amerikanska rytmen eller den kinesiska överreaktionen”. Han betonar vikten av att utveckla Frankrikes och EU:s självständighet som imperialistisk pol, genom bland annat upprustning och utveckling av kärnkraft. Han vill undvika att hamna i ”konflikter som inte är våra”, förklarade han.

Å sin sida hoppas naturligtvis Kina kunna slå in kilar i relationen mellan EU-länderna och USA, vilket skulle göra det västliga imperialistiska blocket svagare och gynna den uppåtstigande kinesiska imperialismen.

Under Macrons besök inledde den kinesiska flottan omfattande övningar omkring Taiwan.

En tanke på “Macron avslutar besök i Kina – siktar på att inta mellanposition

  1. En del av anledningen till att Macron närmar sig Kina är att Australien nyligen avbröt ett avtal om att köpa fransktillverkade dieselubåtar till förmån för ett avtal med USA om leverans av kärnkraftsdrivna ubåtar. Macron försöker delvis återgå till den situation som rådde mellan 1966 och 2009 då Frankrike inte var integrerat i Natos kommandostruktur. Natomedlemmarnas kommersiella intressen är inte monolitiska (vilket fallet med den inställda ubåtsaffären mellan Australien och Frankrike illustrerar); västerländska imperialister konkurrerar sinsemellan om resurser och marknader, och det är detta som i slutändan kommer att leda till att Nato som allians går under. Inrikespolitiskt försöker Macron avleda uppmärksamheten från den proteströrelse som hans pensionsreformer, som han genomdrev på ett odemokratiskt sätt med hjälp av parlamentariska manövrer, har gett upphov till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.