Skärpta imperialistiska motsättningar i Asien

UTRIKES Den ryska presidenten Vladimir Putin har varit på besök i Nordkorea. Där har han och den nordkoreanska ledaren Kim Jong Un stärkt de båda ländernas samarbete mot det fördjupade samarbetet mellan Sydkorea, Japan och USA.

Under hösten förra året var Kim Jong Un på besök i Ryssland och nu har den ryska presidenten återgäldat besöket. Besöket bedöms också vara en reaktion på det fördjupade samarbetet mellan Sydkorea, Japan och USA, som söker bilda ett ”asiatiskt NATO”. 

– Avtalet [med Nordkorea], om det undertecknas, kommer naturligtvis att utformas i relation till den viktiga geopolitiska utvecklingen i världen och i regionen, samt i relation till de kvalitativa förändringarna som nyligen genomförts i våra bilaterala relationer, förklarade den ryska rådgivare Jurij Ushakov.

Förstärkningen av de båda sidornas allianser reflekterar de skärpta internationella motsättningarna, där världens länder allt tydligare delas in i olika block med motstridiga intressen. I Asien finns det flera områden där dessa motsättningar kommer till klart uttryck. Inte minst gäller det den koreanska halvön, där nordkoreanska soldater arbetat hårt med att förstärka gränsen mot Sydkorea, men det gäller lika mycket Taiwan, där Kina genomfört flera militärövningar där man tränat en inringning av ön.

Även Sydkinesiska sjön präglas av konflikter, där bland annat Filippinerna och Kina gör anspråk på samma områden. Tidigare under veckan kolliderade skepp från de båda nationerna i området.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.