Ett svårt sommarlov för fattiga barn

INRIKES Sommarlovet kan bli svårt för barn i familjer med ekonomiska svårigheter, skriver Sara Svensson, tillförordnad Sverigechef för Rädda barnen i tidningen Fastighetsfolket, organ för fastighetsanställdas förbund. 

Enligt en Sifo-undersökning om familjers ekonomi och hur den påverkar barnen har ungefär varannan ensamstående förälder med lägre inkomst och var tredje sammanboende förälder med lägre inkomst under de senaste sex månaderna haft svårt att ha råd med näringsrik mat, köpa kläder till barn efter årstid och ha råd med fritidsaktiviteter till barn/barnen. 

Ofta saknas dessutom fritidsaktiviteter för barn som är gratis eller har låga avgifter i närheten där de bor.  Fritidsaktiviteter och öppna mötesplatser med trygga vuxna är viktiga för alla barn, men ännu mer betydelsefulla för barn vars familjer inte har råd att åka på semester, eller där ekonomin begränsar aktiviteter.

Förslagen om höjt barnbbidrag och ökade satsningen på gratis fritidsaktiviteter är nog bra, men de de fungerar som ett plåster på ett brutet ben. Att komma tillrätta med problemet kräver löner som går att leva på, bra och billiga bostäder och ett stopp på livsmedelskedjornas profiter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.