Värmedöden är klassbunden

KLIMAT, VETENSKAP Värmeböljorna blir fler och fler, och de är inte bara obehagliga – extremvärmen är också livsfarlig. Om man ska räkna på hur stor överdödlighet som värmen orsakar kan man få vänta några år – men nu kan det slås fast 700 människor dog av värmen 2018 i Sverige, och att hela 70 000 dödsfall i Europa kan kopplas till hettan under sommaren 2003.

En ny modelleringsstudie, publicerad i vetenskapstidskriften Plos Medicine, undersökte de globala effekterna genom att analysera dagliga dödstal och temperaturer på 750 platser i 43 länder under 30 år. Man kommer fram till att 153 000 dödsfall om året kan kopplas till värmeböljor runt om i världen under åren från 1990 till 2019. Flest människor avlider av värmen i Asien, men sett till andel av befolkningen är siffran högre i Europa, särskilt i de södra och östra delarna.

Värmedöden är också klassbunden. De flesta dödsfallen inträffar i områden med torrt klimat och lägre medelinkomst, och de socioekonomiska effekterna av värmeböljorna väntas växa. Som ofta är fallet efterlyser studien åtgärder: långsiktiga strategier som bland annat inkluderar utsläppsminskningar, klimatanpassning och utbildningsinsatser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.