Byggnads undertecknar det senaste i en lång rad lönesänkningsavtal

FACKLIGT Igår kom Byggnads och motparten Byggnadsföretagen överens om det största kollektivavtalet inom branschen, Byggavtalet. Avtalet följer märket och innebär därmed en stor reallönesänkning för de anställda inom branschen.

Ända sedan arbetsmarknadens parter inom industrin kom överens om lönerna och därmed satte det så kallade ”märket” har det mer eller mindre rasslat in avtal som följer detta. Avtalen berör alla yrkesgrupper, från bemanningsanställda till inläsare av talböcker. Trots de olikartade arbetena har de alla gemensamt att de följer märket på i snitt 3,9 procents löneökning per år, vilket innebär en rejäl lönesänkning.

Senast i raden av fackföreningar att följa märket är Byggnads, som har mage nog att skryta om rekordhöga löneökningar, trots att de i realiteten är tvärtom – rekordhöga lönesänkningar.

Utöver lönesänkningarna innehåller avtalet också överenskommelser om exempelvis bättre reglering av branschen för att undvika fusk och arbetslivskriminalitet och säkrat traktamente för utländsk arbetskraft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.