Bobby Sands – en hungerstrejk till döds år 1981

UTRIKES, HISTORIA Idag är det mer än 40 år sedan den irländske parlamentsledamoten och republikanske fången Bobby Sands dog efter 66 dagars hungerstrejk den 5 maj 1981. Det som en gång var förstasidesnyheter i pressen är idag bortglömt av många. Därför kan det vara på sin plats att friska upp minnet över de strider som utkämpades för ett enat Irland och de människor som fängslades och dog för sin kamp och övertygelse. Den som vill veta mer hittar en uttömmande artikel med många tips för vidare läsning på engelska Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Bobby_Sands

Hungerstrejken som tog Bobby Sands liv var den andra i ordningen. Den första hade genomförts året innan, då sju fångar deltog.  Fångarna i H-block i Long Kesh krävde att de skulle återfå statusen som politiska fångar då de fängslats för sin kamp för ett enat Irland. Den statusen hade de tillerkänts 1972, men berövats 1976. Protesterna häremot hade börjat genast och fångarna hade fem krav:

1 Rätten att inte bära fångkläder

2 Rätten att inte utföra fängelsearbete

3 Rätten att fritt umgås med andra fångar, att organisera utbildningar och fritidsaktiviteter

4 Rätten till ett besök, ett brev och ett paket i veckan

5 Fullständigt återupprättande av straffeftergifter som förlorats under protesten

Den brittiska regeringen vägrade att tillmötesgå kraven och under Margaret Thatcher hårdnade attityden gentemot fångarna. Så de började med de protester som kommit att kallas filtprotesten och den smutsiga protesten. De innebar att fångarna endast gick klädda i de filtar de hade i cellerna och att de vägrade att tvätta sig, samt att de smetade sin egen avföring på cellernas väggar.  Men inga protester, varken i fängelset eller utanför, rubbade den brittiska regeringens hårda inställning. Så under ledning av sin ledare i fängelset Bobby Sands inledde fångarna den 1 mars sin hungerstrejk. Därefter anslöt en fånge i veckan enligt ett uppgjort schema. Totalt kom 23 fångar att delta, varav 10 avled.

Fem dagar efter att Bobby Sands påbörjat sin hungerstrejk avled den oberoende parlamentsledamoten Frank Maguire. För att fylla hans plats skulle fyllnadsval genomföras.  En massiv kampanj genomfördes av republikanerna. Och den 9 april vann Bobby Sands med en överväldigande majoritet och blev parlamentsledamot för Fermanagh/South Tyrone. För Bobby Sands fick detta dock ingen personlig betydelse, utan han avled i fånglägret den 5 maj, 27 år gammal.

 

Finn Thunborg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.