Kommunal varslar om strejk för parkarbetare

FACKLIGT Den 25 maj går park-, anläggnings- och trädgårdsarbetare anslutna till Kommunal ut i strejk. Detta efter att förhandlingarna med motparten strandat. Bakgrunden är att företagen inte ens velat höja lönerna med i enlighet med märket – vilket i sig vore en reallönesänkning.

Det är ansvarslöst att utmana märket, menar Johan Ingelskog, som är avtalssekreterare på Kommunal. Med märket menar han den överenskommelse som träffades av industrin och som sen ska verka normerande på hela arbetsmarknaden. Den norm som sattes i och med detta blev en löneökning på i snitt 3,9 procent de kommande två åren, vilket i praktiken är en reallönesänkning med flera procent eftersom inflationen vida överstiger 3,9 procent.

Inte ens detta är nu Kommunals motpart Gröna arbetsgivare villiga att betala och man vägrar att höja de lägsta lönerna i enlighet med märket. De känner sig inte nöjda med den lönesänkning som facket har accepterat och vill istället pressa det hela ännu längre. 

Varslet berör fem företag på sammanlagt tio arbetsplatser och träder i kraft den 25 maj klockan 12:00. 

En tanke på “Kommunal varslar om strejk för parkarbetare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.