Produktion av engångsplast på uppgång

MILJÖ Engångsplastens problem har inte lösts, fast vi numera brottas med papperssugrör varje gång vi köper nåt att dricka på en mack eller ett fik. Kanske behövde vi egentligen inte någon studie för att verifiera detta, men nu finns den i alla fall: Stiftelsen Minderoo Foundation skriver i sin nya plastrapport att engångsplast, som plastförpackningar och engångsartiklar, nu står för en tredjedel av all plast som konsumeras i hela världen.

Denna engångsplast produceras huvudsakligen av ny, icke-återvunnen råvara – en produktion som hela tiden ökar, även om ökningstakten långsamt har minskat. Återvinningen är marginell, och nyproduktionen från färsk råvara ökar femton gånger snabbare än den från återvunnen plast. Man konstaterar att växthusgasutsläpp från den här plasten exempelvis är större än Storbritanniens totala utsläpp.

Rapporten efterlyser större politisk beslutsamhet och lagstiftande insatser. Det kan man önska sig, men en rapport lär inte hjälpa – det som hjälper är mobilisering för ett annat samhälle där man inte behöver ”sätta press på producenter” och skapa ekonomiska incitament för hållbar produktion och konsumtion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.