3D-screening av bröstcancer får vänta på AI

VETENSKAP Fler bröstcancertumörer upptäcks med 3D-mammografi än med vanlig mammografi. Det konstaterar en amerikansk studie, som också visar att metoden ger färre falska alarm än den vanliga undersökningen. Metoden är mest användbar på bröst med mycket körtelvävnad. Sådana bröst är också en riskfaktor för cancer, samtidigt som de gör cancern svårare att upptäcka med vanlig mammografi.

Att använda den nya metoden skulle alltså rädda fler kvinnoliv, och göra det möjligt med mindre drastiska behandlingar i ett tidigt skede av sjukdomen. Men Socialstyrelsen väljer att inte uppdatera rekommendationerna för bröstcancerscreening. De efterlyser fler studier som på gruppnivå visar att resultatet blir minskad dödlighet.  

Eftersom det också tar längre tid för en läkare att granska en 3D-bild, menar Sophia Zackrisson, professor i diagnostisk radiologi vid Lunds universitet, är det också en resursfråga. Hon menar att vi får vänta på att AI träder in som granskare.

Resurser för att rädda kvinnoliv saknas alltså, och förresten kan vi inte ens vara riktigt säkra på att några liv skulle kunna räddas – då är det ju dumt att kräva mer resurser. Alltså väntar man tills det känns enkelt och billigt, och datorn kan ersätta doktorn.

Känns ju sådär för alla lågprioriterade kvinnor att rätten till bästa och tryggaste screening och behandling läggs i handen på datautvecklare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.