Vad händer när den ukrainska veteexporten upphör?

UTRIKES För några dagar sedan tog den ukrainska regeringen ett beslut som riskerar att få långtgående följder. Man förbjöd nämligen all export av bland annat vete. Framför allt riskerar detta att drabba afrikanska länder, som redan nu har problem med livsmedelsförsörjningen.

Innan kriget var Ukraina världens femte största exportör av vete och landet har länge varit känt som Europas kornbod. Den jord som finns i Ukraina är bland de bästa i världen och under Sovjetunionen upplevde det ukrainska jordbruket en omfattande mekanisering och industrialisering. Detta lade också grunden för den stora roll som jordbruket fortfarande spelar i landet – jordbruket stod innan kriget för omkring 10 procent av landets BNP.

Exporten av Ukrainas vete skedde företrädesvis över Svarta havet och riktades framför allt till länder i Mellanöstern och Afrika. Egypten stod 2020 ensamt för 17 procent av Ukrainas samlade export och de viktigaste importörerna därefter var, i fallande ordning, Indonesien, Bangladesh, Pakistan och Turkiet.

Vilka konsekvenser får exportstoppet?

I en undersökning som Kiel Institut für Weltwirtschaft genomfört och som Zeitung der Arbeit rapporterat om så framkommer att de som kommer lida störst på grund av exportstoppet och kriget är de afrikanska staterna.

I Tunisien kommer veteimporten att sjunka med ungefär 15 procent och i Egypten kommer bortfallet av det ukrainska vetet att vara högst kännbart. I Kiel räknar man också med att den etiopiska importen kommer backa med runt 10 procent och den kenyanska med omkring åtta.

För dessa länder, som är beroende av veteimporten för att undvika större svältkatastrofer, kommer kriget och exportstoppet att få stora konsekvenser. I exempelvis Kenya importerar man redan runt 80 procent av det vete man använder i landet och i en global kapitalistisk ekonomi kommer regionala krig att få globala konsekvenser.

En tanke på “Vad händer när den ukrainska veteexporten upphör?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.