Uppsala kommun häver avtal med Attendo på grund av fusk – hundratals får gå

INRIKES På grund av omfattande fusk har Uppsala kommun hävt det avtal om hemtjänst man har med Attendo. Avtalet sägs upp omedelbart och det betyder att flera hundra anställda får gå tillsammans med företaget.

Efter att ha fått in tips så började kommunen att kontrollera företaget. Snart framkom det att Attendo tar betalt för tjänster som inte utförs och på så sätt kan debitera kommunen mer än vad som utförs. Det fick kommunen att omedelbart säga upp avtalet med företaget. Problemet är att hundratals anställda då också står utan jobb.

Det finns inga garantier för att dessa kommer kunna jobba vidare hos andra företag, utan de anställda är istället hänvisade till att söka dessa jobb på nytt. Det skapar en stor osäkerhet hos de anställda, vilket visat sig i att Kommunal blivit nedringda av oroliga anställda.

Det är knappast första gången Attendo hamnar i blåsväder. Under pandemin kom det fram att företaget inte ville anpassa sig till de regler som gällde för vård av friska och sjuka på ålderdomshemmen, samt att man försökte göra sig av med visselblåsare.

Attendos huvudägare är Nordstjernan AB, som i sin tur ingår i Ax:son Johnsson-sfären, där även företag som Willy:s, Åhlens och NCC.

Kommunisternas alternativ

I sitt nyligen antagna kommunalpolitiska program ställer Sveriges Kommunistiska Parti en rad krav på hur vården egentligen borde fungera inom kommunerna. I detta program ställer kommunisterna bland annat krav på att alla ”privata profitörer från vård, skola och omsorg” ska bort.

Dessutom skriver kommunisterna följande:

i den egna verksamheten ställer en serviceinriktad och fungerande vård, skola och omsorg i centrum, vilket medför en ökad kommunal sysselsättning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.