Vad är anledningen till att Ryssland invaderade Ukraina?

DEBATT UKRAINA Ryssland påstår att den ryska invasionens syfte är att avnazifiera Ukraina. Ligger det någon sanning i det? Det stårr klart att Ukraina har nynazistiska bataljoner i det ukrainska försvaret.  Vi vet också att dessa har använts för att attackera den ryska minoriteten i östra Ukraina. 

Men det är inte motivet för invasionen. Ryssland är mer eller mindre fascistiskt, precis lika fascistiskt som vad Ukraina är. Rysslands president hyllar fascisten och antikommunisten Alexander Solzhenitsyn. Så sent som i höstas förekom fascistiska attacker på ryska lokala kommunala myndigheter och på migranter från Asien, där de som var ansvariga för attacken arresterades. 

Men om Rysslands motiv är att ’avnazifiera’ Ukraina så borde förstås Ryssland ha tagit itu med sin egen fascism/nynazism innan man tar på sig att rensa Ukraina från extremhögern. Så vad är anledningen till att Ryssland invaderar Ukraina?

Det finns de som säger att Ryssland försvarar den ryska minoriteten, arbetarklassen och de fattiga, i östra Ukraina. Glöm det! Ryssland har inga som helst intressen att offra miljarder rubel och sitt anseende i världen för att försvara arbetarklassen och de fattiga i östra Ukraina. Nej, deras intressen är helt och hållit kapitalistiska.

Imperialistisk omfördelning

Precis som hos de flesta stater i världen är karaktären på den ryska regeringen/staten är borgerlig och kapitalistisk. Den här staten agerar i den nationella kapitalistiska klassens intressen. Ukraina har stora naturtillgångar såsom naturgas, olja, uran och litium som kapitalisterna i Ryssland vill ha tillgång till. Det är de inte ensamma om, det strävar också andra länder efter. Invasionen är alltså imperialistisk, och kriget är en omfördelning av världens resurser. Invasionen är alltså imperialistisk, och kriget är en omfördelning av världens resurser, där Ryssland vill säkra Ukrainas tillgångar och inte tillåta att naturtillgångar, arbetskraft och marknad tillfaller exempelvis EU eller USA.

Att USA och nästan hela världen tar parti för den fascistiska regeringen i Ukraina är inte för att USA helt plötsligt är antifascister. Nej, de har vid ett flertal tillfällen samarbetat med nazister när det har varit av intresse för deras egna kapitalister och för deras samarbetspartners. De har samma kapitalistiska ekonomiska intressen i Ukraina som vad Ryssland har.

Det lönsamma kriget

Krig är dessutom mycket lönsamt för de kapitalistiska företagen runt om i världen. Råvarupriserna på olja och priserna på dagligvarorna i butikerna har stigit enormt. Så kapitalistklassen håvar in förmögenheter på grund av kriget – precis som i alla krig. 

Den ryska arbetarklassen och den ukrainska arbetarklassen strider mot varandra. De dör och dödar i kapitalismens tjänst, och hetsas mot den andra nationen med en propaganda som når nya höjder när borgarklassen trummar ut sina floskler i media. Jag har till och med hört gamla rasistiska förolämpningar tillämpas på ryssar, t ex ’En bra ryss är en död ryss’. Jag har inte hört den andra sidan av den här debatten men jag misstänker att samma retorik finns i ryska diskussionsforum.

Allt detta medan borgar- och kapitalistklassen i varje nation sitter i säkerhet, långt från stridigheterna. Det är alltså vi – arbetarklassen och de fattiga – som får betala för kapitalistklassens krig. I de länder där striderna står betalar arbetarna med sina liv och i övriga länder genom att vi blir allt fattigare.

Kerstin Stigsson

4 tankar på “Vad är anledningen till att Ryssland invaderade Ukraina?

 1. ”[F]ilosoferna har bara tolkat världen på en rad olika sätt, men det gäller att förändra den.” – Ludwig Feuerbach och den klassiska tyska filosofins slut, sid. 82 i 1981 års utgåva.

 2. Det stämmer säkert att avnazifieringen inte är det egentliga skälet till invasionen men azov är vad det verkar stora och starka och har tagit sig in i regeringen och armén och det är verkligen inte bra. De bästa vore naturligtvis om de inte fanns. Vilken som är bästa vägen dit på kort sikt kan jag inte säga på rak arm.

 3. Håller med, men NATO hade planerat in tio krigsövningar i Ukraina innan den ryska invasionen. Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå mot vem/vilket land den är riktad.

  En annan aspekt är att kriget mot Donbass har pågått i åtta år, med allt kraftigare medel och dessutom med assist av IS-terrorister från Albanien Kosovo och Kroatien. Utbrytarrepublikerna som vägrade erkänna statskuppsledningen i Kiev, iscensatt av USA, NATO, bl.a. finansierad av USA med 5 miljarder dollar.
  Detta har inte USA-propagandan här I Sverige rapporterat om.
  Grader i helvetet?

  1. det mest uppseendeväckande synes mig vara, att carl gustaf med pansarbrytande ammunition fått som följd att ryssar blivit brända till döds i sina stridsvagnar, vidare, att den dagen kommer då vi i sverige får betala för det roliga, som vi haft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.