Socialdemokraterna och kapitalet: Leif Pagrotsky

INRIKES Mellan Socialdemokraternas politiker och näringslivet finns det täta band – tusen små trådar binder dem samman med kapitalet. Det är långt ifrån en slump att partiets absoluta toppskikt hittar bekväma positioner i toppen av storföretagen. Det är deras politik de hela tiden fört och för detta belönas de. Därför riktar vi strålkastarna mot några av de många socialdemokratiska politiker som hittat hem hos näringslivet.

Sitt första tyngre uppdrag inom politiken fick Leif Pagrotsky 1990 då han blev planeringschef i Finansdepartementet. 1994 sparkades han uppåt och blev statssekreterare i samma departement. Tre år senare fick han sin första ministerpost som handelsminister. Posten som handelsminister behöll han i fem år och 2002 blev han näringsminister. Ytterligare två år senare blev han både kultur- och utbildningsminister. 

Tiden som minister tog slut 2006 men Pagrotsky höll sig kvar inom politiken, bland annat som gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen. 2013 lämnade han slutligen partiets verkställande utskott och därmed också politiken. Innan dess hann han emellertid med att agera rådgivare åt den grekiska regeringen när den i finanskrisens spår lastade över alla bördor för krisen på arbetarna och utsatte hela det arbetande folket i landet för ett stålbad.

Pagrotsky och näringslivet

För någon som inte tvekar att genomföra besparingsåtgärder som de i Grekland måste näringslivet vara lockande.

Så fort Pagrotsky lämnade politiken har han hunnit med både styrelseuppdrag i banker och i fastighetsbranschen. För Avanza Pension satt han i styrelsen, likaså i fastighetsföretaget Husvärden i Mölndal. Dessutom kunde han ett tag titulera sig ordförande för intresseorganisationen Business Sweden. Organisationen ska främja svenska intressen utomlands, samt locka investeringar till Sverige.

Det sista tunga uppdraget som Pagrotsky hade var som generalkonsul i New York. Där satt han i två år, mellan 2016 och 2018.

Pagrotskys karriär visar hur enkelt det är för en högt uppsatt socialdemokrat att färdas mellan politiken och näringslivet. De täta band som binder samman Socialdemokraterna och kapitalet gör att gränserna nästan suddas ut ibland. 

En tanke på “Socialdemokraterna och kapitalet: Leif Pagrotsky

  1. Han har också mottagit en skosula i knävecket av undertecknad 🙂

    (Det var inte våldsamt och gjorde inte ont på honom)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.