Japan riktar krav mot Ryssland – vill ha tillbaka Kurilerna

UTRIKES Det är inte bara i östra Europa som de imperialistiska motsättningarna har hårdnat, nu gör de det även i östra Asien. Japan förnyar sina anspråk på de kurilska öarna som ligger norr om Japan och som sedan andra världskriget hört till Ryssland. Det kan inte ses som annat än ett försök att trappa upp motsättningarna ytterligare.

Sedan den japanska förlusten i andra världskriget har ögruppen som ligger norr om den japanska ön Hokkaido hört till Sovjetunionen respektive Ryssland. Detta har Japan aldrig accepterat och tongångarna har varit ömsom hårda och ömsom mjuka.

De senaste tio åren bemödade sig den japanska premiärministern Shinzo Abe om lägre tongångar för att kunna nå en överenskommelse med Ryssland. Dessa har nu bytts ut mot hårdare sådana. Nu menar bland annat den japanska utrikesministern att Rysslands ”ockupation av öarna strider mot internationell ordning” och att de är en ”integrerad del av Japan”.

Upptrappningen gentemot Ryssland bör förstås mot bakgrunden av de allt starkare motsättningarna i den kapitalistiska världen. När imperialisterna börjar bråka om uppdelningen av världen vill naturligtvis Japan också ha sin del av kakan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.