Macron eller Le Pen?

KRÖNIKA ”Låt inte extremhögern komma till makten”, säger Macron, Frankrikes ”liberala alternativ” och hela det så kallade demokratiska Europa håller med. ”Lag och ordning”, säger Le Pen, som för tillfället är nyliberal.

Ekonomin bestämmer alltid och leder till politiken ‒ inte tvärtom, det har farbröderna Karl och Vladimir lärt oss. Handlar det om att en av Macron eller Le Pen representerar arbetarklassens intressen? Handlar det om att begränsa plutokratins privilegier? Är det fråga om att få bort franska trupper från Sahel i Afrika? Att gå ur NATO och/eller EU? Nej, och det vet vi alla.

Dessutom saknas det en politisk rörelse som kan vägleda arbetarklassen i kampen mot kapitalet, eftersom det s.k. franska kommunistpartiet PCF sedan länge har vänt ryggen åt socialismen-kommunismen. Det har följt eurokommunismens väg, fick bara 2,7% i valet och är på väg att försvinna.

Det är lätt att jämföra med den svenska politiska verkligheten med det ”röda” och det ”blåa” blocket. Har vi inte upplevt växlingen av borgerliga partier, vilket kännetecken de än för tillfället lägger fram? Höger, vänster, vänster-höger? Grönt, rödgrönt, svart eller blått? Har inte alla dessa färg- och riktningskombinationer det gemensamt att de främjar borgarklassens intresse och har monterat ned eller planerar att montera ned arbetarnas erövringar?

I Frankrikes fall vill delar av franska borgarklassen ha Macron till president och andra vill ha Le Pen. Ingen av dem är ett alternativt för den franska arbetarklassen, precis som valet mellan det rödgröna eller blåa blocket inte bjuder på något alternativ för den svenska arbetarklassen.

Panos Alepliotis

 

En tanke på “Macron eller Le Pen?

  1. Macron pleads for voters to ”not let the far right come to power” when in fact he created the conditions for JMLP to surge in popularity.

    It is tragic that the PCF continues to hold on to the failed and anachronistic politics of ”eurocommunism” at a time of impending far right political takeover.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.