Ryska kommunister till stöd för Putins krig

UTRIKES I ett uttalande publicerat på Solidnet.org förklarar Ryska Kommunistiska Arbetarpartiet (RKAP) sin syn på kriget i Donbass. Det är ett uttalande som står i kontrast mot den tidigare revolutionära hållningen partiet haft och visar hur hårdnande motsättningar också kan leda till ideologisk urartning om inte ideologin är fast förankrad.

Sedan en tid tillbaka har det ryska partiet, som är med i det Europeiska Kommunistiska Initiativet skakats av motsättningar, som blivit alltmer oförsonliga i takt med att kriget i Ukraina utvecklats. Från att ursprungligen ha tagit ställning mot kriget, har nu delar av partiet svängt och ställer sig bakom den ryska krigföringen. Samtidigt har ledande medlemmar lämnat och stora delar av partiets ungdomsförbund har också följt med.

Detta har i sin tur lett till en fullkomlig urspårning, vilket bland annat kunnat ses i att partiet nu söker kontakt med nationalbolsjeviker i landet och arrangerar gemensamma konferenser med dessa. Tendenser åt detta håll har tidigare också funnits i partiet men inte kunnat dominera, vilket tidigare fått kritik.

Öppet stöd till det imperialistiska Ryssland

Det man nu försöker göra är att använda sin position i den internationella kommunistiska rörelsen för att staka ut en sorts mellanväg mellan den opportunistiska synen på Ryssland och imperialismen å den ena sidan och den revolutionära kritiken mot kriget å den andra.

Huvudfokus i det uttalande man nu publicerat ligger på en aspekt av kriget i Ryssland, nämligen mot den ukrainska fascismen. Denna komponent i kriget menar man att många av de internationella kommunistpartierna missat i sina ställningstaganden och att detta också förändrar synen på kriget. Partiet har alltså omvärderat sin analys och från att ha varit emot det imperialistiska kriget tar man nu ställning för, på grund av kampen mot den ukrainska fascismen.

I uttalandet skriver partiet följande:

Ja, de ryska myndigheterna är otvivelaktigt imperialistiska. Ja, de är fyllda med militant anti-kommunism. Ja, beslutet av den Ryska Federationens myndigheter [att förklara krig] är naturligtvis dikterat av strävan efter att stärka de ryska monopolens intressen på Ukrainas territorium och i världen, i skarp konkurrens med de västerländska monopolen.

Man vill inte löpa linan ut åt det ena hållet och kalla Ryssland för anti-imperialistiskt, som tyvärr många gör, men man vill inte löpa linan ut åt andra hållet heller, och ta ställning mot det imperialistiska kriget. Därför nöjer man sig med konststycket att konstatera att Ryssland är imperialistiskt samtidigt som man ändå tar ställning för det!

2 tankar på “Ryska kommunister till stöd för Putins krig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.