De ryska ungkommunisterna om risken för ett tredje världskrig

UTRIKES Sedan den ryska invasionen av Ukraina har landets revolutionära kommunister splittrats och kommunistpartiet har övergått till att stödja invasionen och samarbeta med nazister. Ungkommunisterna har dock bevarat sin revolutionära hållning. Riktpunkt har översatt och publicerar ett av deras uttalanden i sin helhet nedan.

Den 24 februari började en ny fas av det imperialistiska kriget i Ukraina, en ”speciell Militäroperation”, som den ryska propagandan kallade det. Några dagar senare antog den ryska regeringen hastigt några tillägg till landets brottsbalk.

Sen mars är det därför ett brott att misskreditera ”den Ryska Federationens statsorgans plikter till skydd för landets och dess medborgares intressen utanför Rysslands territorium.” Att ”misskreditera” definieras som varje illojalt yttrande, varje kritik av myndigheterna, såsom deras ställning uttryckts i officiella organ. Straffet är böter på upp till ett hundra tusen rubel [närmare 18 000 kronor].

Det är också brottsligt att sprida ”fake news” om ”den Ryska Federationens statsorgans utförande av plikter utanför Rysslands territorium.” I detta fall betyder ”fake news ” all information som motsäger de officiella uttalandena som gjorts av den Ryska Federationens försvarsministern eller något annat statsorgan, oavsett om det är sant eller falskt. Straffet kan bli upp till en och en halv miljon rubel i böter [ungefär 270 000 kronor] eller fängelse i upp till tre år. Dessutom innehåller brottsbalken en del som gör gällande att straffet kan utökas med upp till 15 års fängelse vid ”försvårande omständigheter”.

Strax efter att dessa och andra lagar stiftades startade repressionens hjul att mala mot alla som öppet motsatte sig kriget. Här är några exempel:

  • I början av mars fick en person från Sibirien en bot på sextio tusen rubel [ungefär 10 800 kronor] för att han planerade att delta i ett möte mot kriget.
  • En medborgare i Tomsk bötfälldes med fyrtiofem tusen rubel [ungefär 8 000 kronor] för att ”i tysthet ha understött olagliga aktioner”.
  • I slutet av april genomförde man speciella undersökningar i skolorna i Volgograd Oblast med syftet att avslöja skolelever som är illojala mot staten. Sammanlagt upptäckte man 146 ”överträdelser” bland barnen.
  • En sjuttonåring student i en teknisk skola vägrade gå på ett ”patriotiska” möte och ha på sig ett St. Georgsband [den ryska symbolen för interventionen i Ukraina] vikt i form av ett Z. Hon förklarade sitt agerande i hennes klass gruppchatt. Kort därefter informerade rektorn polisen och flickan fick trettio tusen rubel [ungefär 5 400 kronor] i böter.
  • En kvinna gick utomhus i Tomsk med en banderoll: ”Krig är allas angelägenhet” och straffades för det.
  • I Vladimir Oblast fördes en arbetare inför rätta efter ett uppriktigt samtal med en kollega om kriget.
  • En domstol i Naltjik dömde en pappa, vars 12-åriga dotter skrapade bort ett St. Georgsband i form av ett Z från någons bil, till två års villkorlig dom och trettio tusen rubel [ungefär 5 400 kronor].
  • I Sverdlovsk Oblast öppnade myndigheterna en undersökning mot en präst som skrev att ”Rysslands regering bryter mot de gudomliga budorden”.
  • En ledamot av Moskvas kommunala församling, Alexej Gorinov, dömdes till sju års fängelse för att ha spridit ”fake news” om den ryska militären.
  • I slutet av juli förberedde Justitiedepartementet två rapporter om hur man skulle utföra en undersökning i enlighet med de nya lagarna. Där gav man rådet att ”en åsikt om militära aktioner eller en negativ utvärdering av en sådan är ett tecken på … misskreditering av de beväpnade styrkornas användande.”

Och så föll masken av: den ryska regimen gör bortom allt rimligt tvivel sin vilja att straffa sitt eget folk för otrevliga eller självständiga åsikter tydlig.

Det som nu händer i Ryssland är ett tydligt uppvisande av en tendens mot fascism, vilken har varit inneboende i den ryska imperialismen de senaste 15-20 åren. Denna tendens har ökats kraftigt den senaste tiden. Som ett exempel kan nämnas att även före pandemin så var offentliga möten i många av Rysslands regioner i praktiken förbjudna. Dessa förbud gäller dock inte organisationer lojala gentemot regeringen. Polisen arresterar också alltmer frekvent aktivister som sprider flygblad eller information på sociala medier. I mars genomförde statssäkerhetspolisen en räd gentemot en marxistisk grupp i Ufa. Nu är deras medlemmar åtalade för ”extremism” och hotas med långa fängelsedomar. Å andra sidan uppmuntras mobb-liknande nynazistiska och högerextrema religiösa organisationer som ”Sorok Sorokov” öppet av staten, kyrkan och polisen. Sådana grupper tränar redan hos polisen och använders för att undertrycka allt politiskt missnöje.

Dessa dagar förföljs all sorts tankemässigt meningsmotstånd med lagar och regler.

Vi uppmanar alla vänskapliga ungdomsförbund att göra sig av med illusionerna om situationen i Ryssland, landets internationella roll och dess interna politik. Den härskande klassen i Ryssland klär sig bara i rött tyg och använder minnet av det sovjetiska folkets seger över nazismen för sina egna syften. Den anti-kommunistiska propagandan i Ryssland växer sig starkare för varje dag och monument till Lenin monteras diskret ner. De så kallade befriade områdena i Ukraina upplever hur den ukrainska nationalistiska ideologin ersätts av en gamla storryska chauvinismen, monarkismen och reaktionära idéer om en ”rysk värld”.

Den sociala ordningen i vårt land liknar en något förvriden blandning av tsarismen och Pinochets styre i Chile. Kommunister i Ryssland som inte svikit sina ideal tvingas gå ännu längre under jorden.

Det Ryska Revolutionära Kommunistiska Ungdomsförbundet – RKSM(b) uttrycker sin sanna hängivenhet till idén om den sociala revolutionen och den proletära internationalismen. Idag, när vi står på randen till ett tredje världskrig förblir vår paroll relevant: proletärer i alla länder – förena er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.