Berlins polis förbjuder sovjetiska fanor inför Segerdagen

UTRIKES Polisen i Berlin har inför den 9 maj inskränkt yttrandefriheten på flera olika sätt, bland annat genom att förbjuda sovjetiska fanor mellan den åttonde och den nionde maj. 

I vad polisen i Berlin kallar en ”inskränkning av det allmänna användandet av offentliga ytor och mötesfriheten” slår polisen fast vad som gäller inför Segerdagen, som äger rum den 9 maj. I en rad stadsdelar i Berlin kommer långtgående inskränkningar i mötesfriheten att genomföras och de kommer att gälla fram till 22:00 den 9 maj.

Även om förbundet också omfattar ukrainska flaggor av olika slag är det uppenbart att det framför allt riktar sig mot sovjetiska och ryska fanor och symboler. Bokstäverna v och förbjuds, likaså det orange-svarta St. Georgsbandet. Också framställningar av det ukrainska territoriet utan Donbass förbjuds.

Förbudet riktar sig dock inte enbart mot solidaritetsyttringar med den ryska imperialismen, utan siktar på att aktivt koppla samman socialismen och Sovjetunionen med invasionen av Ukraina. Polisen skriver att ”uppvisandet av symbolik och kännetecken som syftar till att förhärliga det rysk-ukrainska kriget, såsom att visa upp Sovjetunionens flagga” eller ”användandet av ryska och sovjetiska militärfanor” också är förbjudet.

Anti-kommunismen är ständigt närvarande

Detta bör inte enbart tolkas som en illvillig anti-kommunism av polisen i Berlin, framför allt eftersom de ryska imperialisterna faktiskt också aktivt använder sig av sovjetiska fanor och symboler i sitt krig.

Den fana som 1945 hissades på riksdagshuset i Berlin har exempelvis nyligen hissats på den internationella rymdstationen ISS och flera gånger har den använts av ryska soldater i Ukraina. Ett flertal reaktionära partier som ingår i den kommunistiska världsrörelsen har också ställt sig på de ryska imperialisternas sida, såsom Ungerska arbetarpartiet och Ryska Kommunistiska Arbetarpartiet.

Allt detta betyder inte att polisen i Berlin inte är fri från ansvar och man driver också sin egen agenda – man har absolut ingenting emot att koppla samman Sovjetunionen eller socialismen med den ryska imperialismen. På så sätt slår man två flugor i en smäll. Om inte annat, så visar platserna man valt ut för detta förbud polisens intentioner. Förbudet gäller nämligen i stadsdelen Treptow, där monumentet till de 80 000 sovjetiska soldater som stupade i slaget om Berlin ligger.

Båda sidor driver en anti-kommunistisk agenda. Den ena försöker använda sig av sovjetisk och socialistisk symbolik för att vinna gehör hos den egna befolkningen och en del av den internationella vänstern medan den andra spär på detta genom att sätta likhetstecken mellan socialismen och den ryska imperialismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.