Natos tidiga historia – Stay Behind

TEORI & HISTORIA Ett svenskt medlemskap i Nato rycker allt närmare. För att förstå kommunisternas motstånd mot ett medlemskap är det viktigt att förstå vad Nato är. Därför återpublicerar Riktpunkt i form av en artikelserie en text som tidigare skrivits av SKP Uppsala.

Även om det officiellt inte genomfördes några större natooperationer under Kalla kriget, skedde en hel del inofficiellt som senare har offentliggjorts. Direkt efter andra världskriget tog underrättelsetjänsterna i Brysselpakten tillsammans med CIA initiativet till operation ”Stay Behind”. Operationen hade som mål att förhindra att vänstern, framförallt kommunister men även socialdemokrater, skulle nå regeringsställning i de europeiska länderna. Operationen övertogs av Nato efter dess grundande 1949 och de som anställdes för att genomföra den illegala verksamheten var nazister och fascister som samarbetat med Hitler några år tidigare i de olika länderna.

Gamla nazister rekryterades

Förutom ekonomiskt bistånd till antikommunistisk verksamhet inom framförallt den katolska kyrkan bistod Stay Behind gamla nazister att undgå att ställas inför rätta för andra världskriget och senare även till högerextrema terrordåd mot kommunister. Detta koordinerades genom Nato men drevs framförallt av CIA och den brittiska motsvarigheten M16. Efter Sovjets fall har Natos medlemsländer medgivit att de medverkat. Operationen inbegrep nästan alla länder i Västeuropa, inklusive Norden, men var mest påtaglig i Frankrike och Italien där kommunistpartierna var som störst.

Nedan följer ett urval av terrorattacker med kopplingar till Stay Behind:

  • 1969 bombattentat på ett torg i Milan med 17 döda och 80 allvarligt skadade.
  • 1980 bombattentat mot en oktoberfest i München där 13 miste sina liv och över 200 skadades.
  • 1982-1985 16 skjutningar på olika håll i Europa bland folkmassor där tiotals personer dödades.
  • 1985 i en butik i Belgien där ett gäng män började skjuta och 8 dog och 8 skadades.

Ingen har hittills åtalats för de högerextrema terrordåden och otaliga vittnen berättar om hur polisen tystat ner deras vittnesmål. I Italien gick Natos antikommunistiska organisering under kodnamn ”GLADIO”, där bland andra Italiens polischef var delaktig.

Utredningar försvåras och stoppas

Tidigaste beviset om hemliga arméer kom till kännedom på grund av en tysk skandal år 1952 då en man gick till polisen och berättade att han var medlem i en hemlig armé och att de blev tränade av USA hur man dödat människor, hur man inte lämnat spår och hur man gömt sig i skogen. Utredningarna lades ned men 30 år senare kom det ännu en skandal. Dagen efter oktoberattacken i München attacken fick polisen reda på att Gundolf Köhler som hade befunnit sig på oktoberfesten var medlem i det Nazistiska partiet. Direkt efter attacken sökte de igenom hans föräldrars hem och hittade som de beskrev ”en bombfabrik”.

En annan viktig person man misstänkte hittade man både vapen och bomber hos som var liknande eller till och med samma som det som användes under attentatet. Efter att han blev arresterad berättade han om sina vapen och var även villig att berätta om sina uppbackare, dock hittade man honom död hängandes på taket i sin cell innan han hann vittna. Köhler hade även setts tillsammans med en annan person och hade poliserna noggrant intervjuat de som vittnat till det hade det kunnat identifieras vem den personen var. Flera vittnen mördades och bevisen förstördes.

Detta är en historia som fortfarande inte är löst, 35 år och inga klara bevis på att de hemliga arméerna fanns. Det finns ingenting som tyder på att Stay Behind-operationen har avslutats.

SKP Uppsala

Läs mer om Natos tidiga historia här.

En tanke på “Natos tidiga historia – Stay Behind

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.