Svensk-kubanska föreningen firade årsdagen av segern i Grisbukten 1961

PARTIET Den 22 april anordnade Svensk-kubanska föreningen för södra Sverige en politisk och kulturell afton för att markera årsdagen av den kubanska segern över exilkubanernas attackförsök mot Kuba i Grisbukten 1961. SKP var inbjudna till eventet med tal och bokbord, och representerades av bland andra av Winnie Svendsen.

I sitt tal betonade Winnie att imperialismen är det stora hotet mot folken – den skyr inga medel för att gå till motangrepp mot varje framsteg som folken uppnår. Det gäller överallt i världen och ingenting visar det tydligare än den kubanska verkligheten – i över 60 år har människorna på Kuba levt med hotet om en imperialistisk intervention eftersom de valde socialismens väg framåt. Den US-amerikanska blockaden har varit en tung börda för den kubanska nationen och orsakat skador för hundratals miljarder dollar. Trots dessa utmaningar har kubanerna ställt upp i solidaritet med folket i andra länder som har behövt medicinsk hjälp, exempelvis för att bekämpa Covid 19-pandemin.

Winnie talade också om hur de imperialistiska angreppen med jämna mellanrum intensifieras med hjälp av falska nyheter och lögner som har till syfte att rättfärdiga ett angrepp på Kuba. Hon framhöll att Kuba trots detta hållit socialismen levande och i över 60 år har representerat ett alternativ till det barbari vi varje dag lever i och ser runt omkring oss. ”På Kuba har solidariteten härskat, medan profitens kalla makt successivt trängt in överallt annars” sade hon och avslutade med att Sveriges Kommunistiska Parti uttrycker sin fulla solidaritet med den kubanska nationens kamp mot imperialismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.