USA skickar tunga vapen till Ukraina

UTRIKES Det US-amerikanska försvarsdepartementet har godkänt ett ytterligare militärt stödpaket till Ukraina, värt omkring 800 miljoner dollar. Skillnaden mot tidigare är att det nu ingår tunga vapen, såsom helikoptrar, jeepar och haubitsar.

Inför den ryska offensiven i östra Ukraina väljer USA att skicka ytterligare stöd till den ukrainska regeringen. Därför har försvarsdepartementet nu godkänt ett ytterligare militärt stödpaket värt omkring 8 miljarder kronor. Skillnaden mot tidigare paket är att detta nu inkluderar tyngre utrustning.

Det nya stödpaketet inkluderar bland annat:

  • 18  155 mm haubitsar och 40 000 artilleriskott
  • Radarsystemet AN/TPQ-36, vars uppgift är att hitta fiendens artilleri
  • Radarsystemet AN/MPQ-64 för luftövervakning
  • 100 bepansrade Humvee-jeepar
  • 200 M113 pansarbandvagnar
  • 11 helikoptrar av typen Mi-17
  • Switchblade-droner
  • Javelin-missiler
  • Personlig utrustning, såsom skyddsvästar, hjälmar och minor

För mycket av detta kommer också träning behövas, menar det US-amerikanska försvarsdepartementet. För att kunna genomföra träningen kommer en liten del av de ukrainska styrkorna dras ur striderna för att få träning. Därefter kommer dessa träna de egna soldaterna.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina har USA skickat vapen till ett värde av sammanlagt 2.6 miljarder dollar och man har ännu inte levererat allting som ingick i det förra militära stödpaketet som skickades till Ukraina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.