Koldioxidrekord i atmosfären

KLIMAT Vi är på väg åt fel håll  när det gäller koldioxidutsläpp. I förra veckan kunde man Mauna Loa på Hawaii mäta den högsta nivån av koldioxid i atmosfären så länge människan funnits på jorden. För vecka 19 uppmättes hela 421,13 miljondelar (ppm) i atmosfären, vilket innebär en ökning med 2,79 ppm jämfört med samma vecka förra året. För bara 10 år sedan låg halten på 397,38 ppm.

Koldioxidhalten ligger nu 49 procent över nivån från år 1750, och spänner följaktligen över den industriella epoken. Under denna tid kan vi se att världen alltså är halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten. Samtidigt accelererar halterna ju mer koldioxid som släpps ut. Fram till 1970-talet ökade koncentrationen med ungefär 1 ppm per år, runt år 2000 var den årliga ökningen uppe i 2 ppm och nu ligger den på 2,5 ppm per år och ökande.

Hur många skogbränder, svältkatastrofer och översvämningar ska världen behöva uthärda för profitens skull?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.