Kommunisterna samlades också digitalt på 1 maj

PARTIET För första gången på flera år kunde kommunisterna vara ute på gatorna som vanligt. Det hindrade inte att man drog lärdom av tiden som varit och de digitala erfarenheter man gjort. Därför organiserades också ett digitalt evenemang på kvällen.

Talarna på det digitala evenemanget var alla från Sveriges Kommunistiska Partis styrelse och tillsammans kunde de belysa de problem som världen och vår rörelse står inför på ett omfattande sätt.

Ukraina, imperialismen och den internationella rörelsen

Först ut var partiets ordförande Andreas Sörensen, som pratade om Ukraina, med utgångspunkt i den analys av imperialismen som tidigare gjorts. Utifrån partiets program förklarade han hur partiet nått sina slutsatser och tagit ställning varken för Ryssland eller Ukraina och den västerländska imperialismen. Bara folket kan rädda folket, menade Sörensen.

Därefter tog den internationella sekreteraren Karl Gunnarsson vid. Han förklarade de huvudsakliga motsättningarna inom den kommunistiska rörelsen och hur de ser ut. Han betonade hur kriget i Ukraina blottat djupa sprickor inom den internationella rörelsen, där många partiet exempelvis tagit ställning för Ryssland.

Kommunisterna och valet

När Zahira Sarhan tog till orda så gjorde hon det för att förklara den politiska situationen i Sverige och hur kommunisterna ställer sig i valet. Hyrorna stiger och priserna likaså, läget för det arbetande folket i Sverige blir allt svårare. Därför är kommunisterna det enda alternativet i valet också.

Men tror kommunisterna att det går att påverka inifrån? Att kapitalismen kan reformeras? Nej, kommunisterna ställer upp i valet inte för att delta i det parlamentariska spelet, utan för att använda valrörelsen för att sprida sitt revolutionära budskap. På så sätt blir också valet en möjlighet för kommunisterna att organisera ifrån.

Viktigast för åhörarna var dock Sarhans sista uppmaning: ta kontakt med oss och delta i partiarbetet!

Den stundande miljökatastrofen

Marina Weilguni, som både är flitig skribent för Riktpunkt men också väl inläst på miljöpolitik tog upp den alltmer hotande miljökatastrofen. Hon började med att belysa situationen i Indien, där en värmebölja lägrat sig över subkontinenten med temperaturer på uppemot 50 grader, vilket resulterat i tusentals döda.

Under talet gjorde hon också klart det enorma hyckleri och de skamlösa lögner som kommer från politikerna. Det skräp vi sorterar skickas till fattiga länder där det knappast återvinns, utan där det bränns eller slängs i havet och skapar enorma problem. Kapitalismen kan inte lösa några klimatproblem, utan det krävs en röd omställning, betonade Weilguni.

Den kommunistiska ungdomen

Sist ut av talarna var Martin Tairi, förbundsordförande för Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund. Även om det kan vara svårt att hålla modet uppe i dessa tider, måste vi ta tillvara på den energi vi har skapat, inledde Tairi.

I sitt tal fortsatte Tairi med att betona att ungdomarna vet att det finns något obotligt ruttet, även om de inte kan sätta fingret på vad det är. Därför behövs ungkommunisterna, som kan förklara denna instinktiva kritik och göra den politiskt produktiv. Vi måste ta varje tillfälle vi får att påpeka att krisen och krigen kommer ur kapitalismen själv och att dessa alltid kommer att stå på dagordningen så länge kapitalismen finns kvar. Lösningen måste därför stavas socialism.

Mellan talarna fick deltagarna lyssna på dikter av Stig Dagerman, Bertold Brecht och Nazim Hikmet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.