Titta vem som snackar nu…

KRÖNIKA Erdoğan tycker att Skandinavien, speciellt Sverige, är fullt av terrorister. Han menar PKK, Folkets försvarsenheter (YPG) och anhängare till Gülenrörelsen. Därför är han skeptisk till att Finland och Sverige blir medlemmar i NATO.

Att Finlands och Sveriges borgarklass och dess politiska företrädare väljer att låta Sverige bli medlem i NATO:s fängelse är inte bra för arbetarklassen och folket.

Det är inte bara för ekonomins och de enorma krigskostnadernas skull. Inte bara för att svenska ungdomar kommer att skickas ut i krig för att säkra imperialisternas intressen. Inte bara för att det svenska folket blir ett militärt mål. Det är också för att ett sånt deltagande försvårar folkets kamp för det som kommunisterna kallar arbetarmakten. När landet flätas in alltmer i det imperialistiska spelet försvårar det kampen för socialismen.

Finlands och Sveriges täta samarbete med NATO och det som kallas ”västvärlden” är känt sedan länge. Att ländernas borgarklass känner sig tryggare i NATO:s omgivning är också känt.

Erdoğan skiter fullständigt i dem han kallar för terrorister – de turkiska människor som är förföljda av olika anledningar och har fått asyl i Skandinavien. Han och den turkiska borgarklassen är en av de största terroristerna i världen med militära aktioner i Syrien, i Irak, i Azerbajdzjan, tidigare i Cypern. Men nu har Turkiet fått en chans att köpslå om F-16-attackflygplan, om gasfyndigheterna i östra Medelhavet och annat som vanliga människor inte har så mycket information om.

En mördarorganisation och ett konkurrensläger

Sveriges och Finlands politiska företrädare får en känning av vad det är för en ”samarbetsorganisation” man har bestämt sig bli medlem i. Förutom att det är en mördarorganisation med en historia av ingripanden i Afghanistan, i Irak, i Libyen, i Jugoslavien, så är det ett konkurrensläger där alla kämpar för sina egna intressen och försöker få alla andra på fall.

Erdoğans reaktion är bara ett exempel på det som följer. Ska Sverige vidta åtgärder mot PKK och andra oppositionella turkar som bor i landet för att Turkiet ska mjukas upp? Ska Sverige lova att de förföljda inte kommer att få asyl och skydd i framtiden? Vilka andra kompromisser är Sverige berett att göra för att få låtsasskydd av NATO? Vilka av de här kompromisserna slår direkt mot det som kallas demokrati och folkrätt och mänskliga rättigheter?

Nej till NATO betyder ja till socialism

Ska den svenska arbetarrörelsen passivt acceptera att vissa demokratiska rättigheter hamnar i soppåsen? Det är just därför man ska säga ett stort Nej till NATO.

Man ska inte förväxla kampen mot NATO med det som borgerliga röster kallar ”neutralitet”.

Sverige har aldrig varit neutralt. Sveriges borgarklass har ofta sprungit NATO:s och USA:s ärenden. Den svenska arbetarklassen får inte vara neutral nu när landet blir medlem i en mördarorganisation.

Nej till NATO betyder ja till socialism oavsett vilka svårigheter som finns idag, oavsett om vi som kämpar för socialismen har en uppförsbacke framför oss. 

Panos Alepliotis

 

 

2 tankar på “Titta vem som snackar nu…

  1. Helt riktigt, och i förlängningen, vad skulle det betyda för arbetareklassen nationellt och runt om i världen med en unipolär värld bevakad av NATO?

    1. Både en unipolär eller multipolär värld betyder krig och kris för arbetarklassen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.