Skogsbränderna igång igen i Kalifornien

KLIMAT Efter en torr början på året har skogsbrandssäsongen startat i Kalifornien. Den senaste branden startade i den södra delen av delstaten och slukade ett så kallat ”gated community” i Orange County.

Årets brandsäsong riskerar enligt flera bedömare att bli allvarlig, bland annat på grund av långvarig torka. Januari och februari var nämligen torrare än någonsin tidigare, vilket skapar en grogrund för omfattande skogsbränder. Torkan är dock inte isolerad till början av detta år, utan följer en trend av allt torrare klimat.

Samtidigt står brandkåren i flera delar av landet sämre rustad än tidigare för att möta bränderna. På grund av långa löner och dåliga bostadsförhållanden har vissa delstater svårt att rekrytera brandmän och i Kalifornien kan man se att antalet jobbansökningar minskat med omkring 50 procent jämfört med förra året. I just Kalifornien har också antalet brandmän som varit stationerade minskat med omkring 20 procent sedan 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.