Zelenskyj – skatteparadis och skumma affärer

UTRIKES Under hösten förra året publicerades nästan 12 miljoner dokument som kartade hur politiker, kändisar och affärsledare använde skatteparadis för att gömma sina tillgångar. Bland dessa dokument, som fick namnet Pandora Papers, förekom också Volodymyr Zelenskyj, som numera framhålls som en ukrainsk nationalhjälte, men vars skattefiffel verkar vara bortglömt.

När Zelenskyj kom till makten i Ukraina var det på vågen av folklig ilska mot korruption. Han lovade bland annat att tygla oligarkerna i landet och bekämpa just korruptionen. Att den man som utfärdade sådana löften två år efter sitt tillträde som president skulle göra samma sak som han lovade bekämpa kom som en överraskning. I dessa tider verkar det dock bortglömt. Därför känns det rimligt att påminna om Zelenskyjs förflutna.

Zelenskyjs skattefiffel

Medan Zelenskyj fortfarande arbetade som komiker och med TV var han delägare i bolaget Kvartal 95, som med start 2012 hade satt upp ett nätverk av bolag i olika skatteparadis. Samma år började också hans bolag att producera för oligarken Ihor Kolomojskyjs bolag. Med hjälp av bolagen i skatteparadisen kunde han och hans kollegor köpa tre exklusiva fastigheter i mitten av London.

Företagen var i sin tur registrerade på tre olika platser: Belize, Brittiska Jungfruöarna och Cypern.

I dessa bolag förvarade Zelenskyj tillgångar på tiotals miljoner dollar, vilket han kunde göra skattefritt.

När han dock blev vald till president var han tvungen att skapa sig lite distans till det hela. Därför skrev han över ägandet till sin affärspartner Serhiy Sefir, som också blev hans närmaste rådgivare som president. De dokument som läckt visar att inga pengar bytte händer när han skrev över ägandet till sin partner, samtidigt som avtalet gjorde gällande att pengar även fortsättningsvis skulle betalas ut från företaget till Zelenskyjs familj. Utbetalningarna skulle göras till ett av hans frus företag.

Så när Zelenskyj blev president kunde han effektivt förneka allt samröre med skattefiffel och bolag i skatteparadis. Han kunde framställa sig som en korruptionens motståndare. 

Det kan vara värt att påminna om detta nu när Zelenskyj har blivit hela världens hjälte när den västerländska imperialismen stångas mot den ryska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.