Putin eller Peter den store i ny gestalt?

UTRIKES Rysslands president Vladimir Putin firade på torsdagen 350-årsminnet av Peter den Stores födelse. Under firandet drog Putin upp det Stora nordiska kriget i ett tal till unga affärsmän, ett krig där Sverige år 1721 fick se sig besegrat av bland andra Peter den Stores Ryssland.

”Ja, det har funnits tillfällen i vårt lands historia när vi har tvingats dra oss tillbaka, men bara för att återuppbygga och omgruppera styrkorna och gå vidare”, sa Putin, och fortsatte: ”Självklart är det upp till oss att ta tillbaka (det som tillhör Ryssland) och stärka” (landet).

Putin påminner alltså den svenska borgarklassen som ansöker om att gå med i Nato att tsaren besegrade Sverige och tog tillbaka de ”ryska” territorier som svenskarna hade ockuperat i dagens Polen, liksom i Finland, en del av Estland och Lettland. Och dessutom visade Putins parti i Duman sitt storhetsvansinne genom att häromdagen komma med ett förslag om att häva Baltiska ländernas erkännande som självständiga republiker.

Vad gör Putin? Är han alldeles från vettet? Genom sitt uttalande förstärker han rysshatet och raseriet som råder just nu och ger ytterligare argument tilldiskussionen om Rysslands aggression genom att ifrågasätta dagens landsgränser.

Vad vill oligarkerna?

Om man lägger till Krim, Kazakstan och invasionen i Ukraina så får man en helhetsbild av vad Putin och den ryska oligarkin (synonym till borgarklassen) är ute efter. De vill åter samla det som tillhörde Ryssland en gång i tiden, före Oktoberrevolutionen. Sovjeternas land byggdes inte på ländernas och folkens förtryck utan gav självständighet till alla medlemsstater som byggde upp Sovjetunionen. Den perioden vill Putin inte minnas.

Putin går tillbaka till tiden före den sovjetiska perioden och känner sig bekväm med att drömma om det stora tsar-Ryssland. Han drömmer om att återuppliva det ryska imperiet och ge sig själv rollen som imperator, som en ny tsar. I praktiken vill han tydliggöra för omvärlden att den ryska imperialistiska borgarklassen är hungrig på nya marknader, och det enklaste är att vända sig till rysktalande länder och slå mot nya och gamla fiender.

Genom att vända sig till unga ryska affärsmän vill han vägleda deras hunger och drömmar om fetare vinster och segrar i den internationella konkurrensen. I vilket fall som helst är Putin en imperialist, kapitalismens trotjänare precis som de andra rövarna från väst, öst och syd. 

Putins och de andras olika imperier har bara en fiende, en stark motståndare. Det är inte NATO och andra allianser som menas. De är bara tillfälliga fiender. Nej,det är folket i Ryssland och de andra kapitalistiska länderna som någon gång, förhoppningsvis så snart så möjligt, ska förstå sin egen styrka och kasta tsarer och imperialister på sophögen och bygga socialismen. 

 

Panos Alepliotis

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.