101-årig nazist dömdes till fängelse i Tyskland

KRÖNIKA En 101 år  gammal nazist som arbetade som vakt vid ett koncentrationsläger i Nazityskland under förintelsen har dömts till fängelse. Enligt anklagelserna mot mannen som var 21 år 1942, ska han ha bidragit till att arkebusera sovjetiska krigsfångar och mörda ca 3000 andra fångar med giftgasen Zyklon B. Mannen hävdar att han är oskyldig, kan man läsa i pressen.

En nazistisk vakt på 101 år fick alltså 5 års fängelse. Den kapitalistiska rättvisan dömer en 101-årig nazist. Samma rättvisa lät nazistiska generaler och hemska kapitalistiska förbrytare gå fria efter andra världskrigets slut. och för närvarande stödjer ”väst” kapitalister, nynazister och nyfascister i Ukraina. I Polen, Italien och Ungern styr populister, extrema högerkrafter, antidemokratiska krafter och personer, och utformar EU:s politik.

Men ska man inte döma nazister och krigsförbrytare? Absolut, men låt oss se på hur det gick för en del högt uppsatta nazister efter kriget.

OKW-rättegången

I den sista av Nürnbergrättegångarna, den så kallade OKW-rättegången mellan 1947–48, stod tre fältmarskalkar, tio generaler och en generaladmiral åtalade för krigsförbrytelser. Bland annat ansågs de vara ansvariga för morden på ryska officerare som enligt beslut aldrig skulle behandlas som krigsfångar utan avrättas direkt, för miljontals brott mot ryska krigsfångar och för behandlingen av civilbefolkningen i ockuperade områden där ett stort antal människor dödades eller födes till tvångsarbete. De blev antigen frikända eller frigivna efter 3–4 år. Två av de hade modet att begå självmord.

Krupprättegången

Vid Krupprättegången 1947–1948 ställdes Alfried Krupp von Bohlen und Halbach och elva tjänstemän inom Kruppkoncernen till svars för krigsförbrytelser begångna före och under andra världskriget.

Under andra världskriget använde sig företaget av tusentals tvångsarbetare. 1944 fanns 70 000 tvångsarbetare vid företagets fabriker. Alfried Krupp dömdes till 12 års fängelse för plundring och avsiktlig förstörelse, och hans egendom konfiskerades till större delen av de allierade. Han kom att sitta av tre år och frisläpptes 1951 varefter han påbörjade återuppbyggnaden av Kruppkoncernen. Den egendom som konfiskerats lämnades tillbaka efter rättsliga processer.

IG Farben-processen

IG Farben var ett företag som i nycket hög grad utnyttjade judiska fångar från Auschwitz som arbetskraft och det var en av hörnstenarna i uppbyggandet av den tyska krigsmakten genom kapital, råvaror och arbetskraft. Giftgasen Zyklon B som användes för massavrättningarna i koncentrationslägret tillverkades även den av ett till IG Farben närstående företag där IG Farben hade aktiemajoritet.

Sammanlagt 23 ledande befattningshavare i IG Farben åtalades för förberedelse och genomförande av anfallskrig, erövring av andra länder, plundring, förslavande och mord. 12 dömdes till fängelse i mellan åtta år och ett år och sex månader. 11 blev frikända. Av dem som dömts blev alla benådade och frigavs i förtid; de två sista 1951. Ingen behövde avtjäna mer än tre år.

Det finns fler rättegångar där nazisterna dömdes till långa fängelsestraffar men befriades efter ett eller två år! De fick tillbaka sina fabriker och rikedomar som hade byggts med oskyldiga människors blod, människor som miste livet på grund av tvångarbete under hemska och omänskliga förhållanden.

Den kapitalistiska politiken dömer en 101-årig vakt och släpper generaler och koncentrationslägrens grundare. Samtidigt skyddas nutida nazister och fascister som sprider sin giftiga propaganda. Det är det vanliga hyckleriet som fördummar och vilseleder vanligt folk. Den politiken är vi kommunister emot från grunden. Det är ett nytt system vi vill bygga, vi vill inte försköna kapitalismen.

Fascismen kan inte bekämpas om inte kapitalismen krossas. Att stödja SKP är ett steg i rätt riktning!

 

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.