Jättebygget med Fehmarn-Bält-tunneln stängdes ned av hundratals arbetare i strejk

UTRIKES Polska arbetare vid Fehmarn-Bält-tunnelbygget strejkade  och krävde samma villkor som sina danska kollegor.

– Det är en historisk dag att utländsk arbetskraft reser till Danmark och sätter sig ner för att de inte är nöjda med sina arbetsvillkor, sa Rasmus Pedersen, facklig representant på plats från F3 Lolland, till danska TV2 Öst.

Det dansk-tyska jätteprojektet ska leda till att Danmark och norra Tyskland får en fast förbindelse i form av en tunnel, så att Öresundsregionen också kommer att inkludera den delen av Tyskland. De utländska arbetarna som bygger förbindelsen protesterade mot att de har betydligt lägre lön än de danska kollegorna, och mot att de ännu inte fått en utlovad löneförhöjning från 1 maj på 4,37 procent.

Huvudentreprenören FLC avvisade först förhandlingar så länge strejken pågick och hotade med böter – men arbetarna fortsatte med sin sittstrejk. De var till sist tvungna att förhandla, och ett avtal där ett lönelyft garanteras skrevs under i lördags.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.