Klimatkrisen leder till glaciärkollapser i osäkra bergskedjor

KLIMAT Elva vandrare omkom när ett berg i Italien drabbades av en lavin i början av juli. De omkomna befann sig på en vandringsled i Dolomiterna. Det som hände var att ett slags torn av is, som bildas när en glaciär spricker, föll ner på vandringsleden.

Det var alltså ingen vanlig lavin som orsakade olyckan, utan en följd av extremhettan som svept genom Europa, så att glaciären Punta Rocca kollapsade med  260 000 kubikmeter snö, is och grus.

Det här är ingen unik händelse som vi kan lägga bakom oss. När klimatkrisen blir alltmer akut blir världens bergskedjor allt osäkrare, och laviner och skred kommer att bli allt vanligare. Hälften av isen i Alpernas glaciärer kommer smälta under de kommande 30 åren, förutspår en schweizisk studie i geovetenskap. Det har betydelse inte bara för en ökande frekvens av olyckor eller utebliven turism, utan också för alpländernas möjlighet att utnyttja vattenkraft från smältflödena.

Problemen med att identifiera alla farliga områden, ha varningssystem på varje glaciär (som ändå kanske missar alla tecken på en katastrof) och dessutom förbjuda allmänheten tillträde tycks nästa oöverstigliga när forskare, politiker och allmänhet yttrar sig men är ändå vad som krävs. Och det gäller även om vi skulle stoppa klimatets uppvärmning från dags dato.

Det är inte bara Alperna som drabbas. Stora delar av Italien och resten av Europa har utsatts för extremväder med höga temperaturer i sommar, och i just Italien har den värsta hettan på årtionden torkat ut floden Po, vilket Riktpunkt tidigare rappotrterat om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.