Ska det vara tufft att leva?

INRIKES Vår finansminister Mikael Damberg intervjuades häromdagen i SVT och ombads kommentera Konjunkturinstitutets senaste prognos, som förutspår en lågkonjunktur. Det kommer bli tufft att leva, kunde han konstatera.

Många hushåll kommer att få det svårare, förklarade Damberg, och vi måste våga prioritera i våra politiska beslut. Vi kan inte lova vitt och brett var budskapet.

I grund och botten är det en iskall realism som är likgiltig inför människan, som tvingas axla hela bördan för den ekonomiska krisen och lågkonjunkturen. Det är inte Damberg som tyngs av högre bränslepriser eller höjda räntor, för att vara krass.

Vad han också gör, naturligtvis mellan raderna, är att placera hela världen inom ramen för kapitalismen. Han gör den till en naturlag som är lika galen att utmana som att utmana gravitationen. Äpplet faller när det släpps, lika självklart som att efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur.

Men varför bara drömma på natten? Att föreställa sig något annat, att se en annan värld framför sig, där osäkerheten är borta, där hotet om fattigdomen är eliminerad och där framtiden är trygg och full av löften är kanske det största hot mot kapitalismen som finns, eftersom den drömmen inte ryms inom vår värld.

Ett första steg är att låta drömmen bli konkret – rösta på kommunisterna den 11 september!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.