Sommarbränder och klimatförändring

KRÖNIKA I Kalifornien och Australien, i Portugal och i Spanien, i Frankrike och i Grekland brinner skogar och hus varje år. Mångas liv och ägodelar sätts i fara. För några år sedan brann också tusentals och åter tusentals hektar skog och många stugor i Dalarna och Jämtland här i Sverige. Tusentals skogsdjur, fiskar, fåglar, insekter, brändes ihjäl.

De här bränderna kan vara anlagda eller ha orsakats av ett misstag.

Ett gemensamt kännetecken för alla branddrabbade länderna är att myndigheterna och regeringarna inte kan släcka bränderna. Bränderna släcks när det inte finns något mer som kan brinna, när vinden ändrar riktning eller när det börjar regna. Visst orsakas bränderna till stor del av klimatförändringen. Hettan och starka vindar bidrar till att branden sprider sig snabbt. Men klimatförändringen kan inte få fungera som en ursäkt för borgarklassen, som ju i slutändan faktiskt är ansvarig för klimatförändringen. Den borde vara en anledning att rusta upp brandskydd och brandbekämpning.

Hur utvecklat ett land än är satsas det inte tillräckligt på brandskydd eller brandbekämpning. Det är en dyr affär att rädda skog och liv. Att underhålla brandstationer, köpa brandflygplan och anställa flera brandmän. Det är vad regeringarna förklarar för oss. Det är därför de bara konstaterar att det är klimatförändringens fel och struntar i att vidta adekvata åtgärder.

Jag minns när jag var verksam i Härjedalen att räddningstjänsten bestod av ett hundratal deltidsanställda brandmän utan regelmässig utbildning och träning och bara två, just två, heltidsanställda och utbildade. Att man påstår att det satsas på brandskydd är hyckleri enligt min erfarenhet, så länge det är ett kommunalt ansvar för kommuner som saknar pengar. Kommunaliseringen av brandförsvaret försämrade helt klart dess funktion.

Skattebetalarnas pengar går istället mer och mer till försvarsutrustning och företagande. Allt annat har mindre betydelse under kapitalismen. Och det är gemensamt både för socialdemokratiska och konservativa regeringar att strunta i förebyggande åtgärder för brandbekämpning, översvämningar, värmeböljor, snöstormar och andra naturkatastrofer.

De lär oss arbetare, pensionärer och egenföretagare att vi ska leva med mindre tillgångar. Mindre skydd för vårt liv, mindre utbildning, hälsovård, kultur, miljö, vi ska klara oss utan arbete om det behövs, och vi är värda mindre förebyggande insatser. Det är bara tur som hindrar oss från att bli offer för en brand och eller nån annan miljöhändelse. Vi är inte skyddade i kapitalismen. Vårt liv är en vara i härskarnas händer liksom skogar, vatten, mark och miljö. Dags att ändra på det genom att stödja kommunisterna och deras valsedel!

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.