Det ”nya” Sverige går till val den 11 september

VAL 2022 Vår krönikör Panos skriver också för den grekiska socialistiska tidningen Atechnos, där han passat på att ge en bild av det svenska valet och valrörelsen – Riktpunkt publicerar här artikeln i översättning och bjuder på en ”utifrån”-blick på vår valrörelse såhär den sista dagen före valet.

Berättelsen om det neutrala landet som är oberoende av krigsallianser finns inte längre. Sverige går med i Nato efter en lång period där man smugit sig allt närmare intill med uppdrag i Libyen och Afghanistan och deltagande i hundratals gemensamma övningar.

Berättelsen om landet som visade respekt för mänskliga rättigheter gäller inte längre efter Sveriges skamliga överenskommelse med Erdoğans Turkiet om att till sina torterare överlämna turkiska och kurdiska kämpar som har fått asyl. En 26-årig kurdisk aktivist har redan gripits och sitter häktad anklagad för att vara ”terrorist”.

Samhället med de minsta kontrasterna har förvandlats till ett samhälle där klyftan mellan rika och fattiga växer snabbt, och blivit till den största i världen. Det erkänner också svenska politiker och hävdar att de kommer att fixa allt efter valet.

Miljarder delades ut till företagen under de två år som pandemin varade för att klara internationell konkurrens, när samtidigt uppsägningarna av anställda gjorde att arbetslösheten sköt upp till 9 % från 4–5 % tidigare år, med illavarslande framtidsutsikter med osäkra och flexibla jobb. Arbetslösheten bland ungdomar mellan 18–25 år har nått 24–25 %.

30 procent av skolorna och 20 procent av vård och omsorg har överlåtits till privata aktörer som finansieras av stat och kommuner genom hård beskattning av vanligt folk. Vissheten om att beskattningen finansierar välfärden och inte hamnar som subventioner till företagen finns inte längre.

Bostadsbristen, bristen på stabila arbeten, de orimligt dyra hyrorna och prisökningarna med 10 % dyrare mat sedan början av året, har sänkt levnadsstandarden kraftigt.

Inte allas, naturligtvis, eftersom 165 miljardärer, stora internationella svenska företag, Ericsson, IKEA, HM etc. ser sina vinster öka oavbrutet.

Rött eller blått – två politiska block

Prognoserna för valet visar att de två stora ”blocken” spelar oavgjort. Traditionellt finns det två politiska block i Sverige. Det blå som är de ”borgerliga” partierna, dvs. Moderaterna, det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. 

Och det röda som blev rödgrönt och består av de en gång i tiden mäktiga Socialdemokraterna som kompletteras av Vänstern, Miljöpartiet och på senare tid Centern som inte längre är sams med det blå och i två år har stött Socialdemokraternas regering.

Oavsett om rött eller blått vinner valet har Sveriges borgerlighet sina intressen garanterade. Så sent som i går delades 25 miljarder euro ut till energibolagen för att stå emot ”Putins krig”,  som det betecknats av Socialdemokraternas minoritetsregering.

Hela debatten inför valet handlar om hur många smulor som ska delas ut till fattiga pensionärer, arbetslösa, ensamstående föräldrar och ungdomen, om kriminalitet och hur företagare ska stärkas i större utsträckning.

Vad gäller Nato är debatten över, eftersom alla håller med, trots små anmärkningar från vissa partier som Vänstern och Miljöpartiet. Alla är överens om EU. Alla är överens om att skicka vapen till Ukraina.

Valrörelsen sker som vanligt i Sverige utan stora sammankomster, torgmöten och tal, med diskussionsrundor i TV, andra TV-inslag och inslag på sociala medier.

Den sker inom ramen för den politiska korrektheten med undantag för främlingsfientliga Sverigedemokraterna som alltid hittar någon anledning att skylla alla problem på invandrare och flyktingar. Det senaste de hittat på är att föreslå att minska antalet homosexuella som får asyl i Sverige för att de förföljs i sitt eget land.

SKP uppmanar svenskarna att inte kasta bort sin röst

Endast det svenska kommunistpartiet SKP uppmanar Sveriges folk att inte kasta bort sin röst i onödan, och att stödja kommunisterna med siktet inställt på socialismen.

Det är det enda partiet som proklamerar att kapitalismen har spelat ut sin roll även i Sverige. Allt den kan ge är nedskärningar, klimatkris och krig. Våra barn ska inte kämpa med Nato för storföretagens intressen, man ska visa solidaritet med flyktingar, man ska kämpa mot prisökningar, mot klimatkrisen, för stabila och fasta arbeten och höjda pensioner. Endast det svenska kommunistpartiet föreslår socialism som den enda lösningen och vill ha folkets stöd för det.

SKP kämpar under svårigheterna som byråkratin skapar, som när den t.ex. under olika förevändningar inte accepterade partiets rätta namn, utan bara initialerna, avvisade kandidater etc.

Endast 30 procent av de 290 kommunerna kommer att lägga kommunisternas valsedlar i vallokalerna. Av de 7,5 miljoner väljarna är det bara 1,5 miljoner som kommer att få se SKP:s valsedlar i vallokalerna utlagda av myndigheterna. I resterande vallokaler får partiets medlemmar och vänner lägga ut.

De svenska kommunisternas kamp för att nå så många vallokaler som möjligt får hjälp av systerpartier, först och främst KKE, som deltar aktivt.

Svenska kommunistpartiet har skickat valsedlar till ambassaden i Aten och beskickningarna i Chania, Heraklion, Rhodos och Thessaloniki för svenska medborgare. Får man inte tag på dem så skriver man partiets namn på en blank sedel och det är giltigt.

Hur valresultatet än utvecklas kommer arbetarnas problem att fortsätta finnas i Sverige, som snabbt anpassar sig till den ohämmade kapitalismens villkor och monterar ner den äldre bilden av välståndets och jämlikhetens samhälle.

 

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.