Greklands riksdag utom KKE välkomnade Sverige till NATO

KRÖNIKA ”Välkommen Sverige till det ’nya’ NATO”, hälsar Greklands riksdag, utom KKE. I skuggan av valet i Sverige där inte ett pip sas om NATO av de etablerade partierna, tog den grekiska riksdagen beslut om att godkänna Sverige och Finland som medlemmar i NATO! Alla borgerliga och socialdemokratiska partier var eniga om det. KKE röstade emot förstås.

Och alla – ND, SYRIZA, PASOK/KINAL – kommer att samverka för att tvätta bort USA:s och Natos brott och välkomnar Sveriges och Finlands anslutning till den imperialistiska organisationen. De försöker dölja skriken som fortfarande dånar genom årtiondena, skriken från miljontals offer, från avlägsna Vietnam och Korea, Chile och Panama. Och från närmare håll, från martyrerna i Palestina, från Irak, Afghanistan, Jemen, Libyen, Syrien, från Ukraina och från Jugoslavien.

Triumferande firar de och jublar tillsammans: ”VÄLKOMMEN TILL NYA NATO”! Ett NATO som de har förklätt med den vita duvans utseende. De presenterar vargen som ett lamm, brottslingen som fredsmäklare. Mördarna som fortsätter att sprida död, fattigdom och elände bland folken framstår som garanter för stabilitet och utveckling. Men detta ”nya” Nato stinker av blod, för med sig stanken av gammal röta, stanken av de tusentals oskyldiga döda imperialismen lämnade efter sig.

Och när NATO går nu vidare – tillsammans med ett gäng affärsmän och krigskapitalister– proklamerar de skamlöst med sin hesa röst sin kärlek till vinst, för plundring av folkens rikedomar, för bytet som deras krig skapar. Med sig bär de nya toppmoderna vapen som de vänder mot andra folk i hela världen och försöker så sitt nationalistiska gift. De driver folken in i ny krigföring för att lägga beslag på deras rikedom och för att förslava dem.

Och Nazim Hikmet, den turkiske poeten och kamraten, får oss att undra lite med sina rader: ”Och om här på jorden finns så mycket elände, …….. är det inte också ditt fel min bror?”

 

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.