Politsturm: Ryssland har erövrat 2/3 av alla värdefulla naturtillgångar i Ukraina

UKRAINA Washington Post rapporterar att den Ryska Federationen nu kontrollerar 63% av kolfyndigheterna i Ukraina, 11% av oljan, 20% av naturgasen, 42% av metallerna och 33% av de sällsynta metallerna, vilka sammanlagt är värda 12,4 triljoner dollar. Publiceringen är baserad på uppskattningar som gjorts av det kanadensiska bolaget SecDev, som utför dataanalyser.

Enligt deras studie så har de ryska styrkorna sedan den 24 februari erövrat 41 kol-, 27 naturgas-, 14 propan-, 9 olje-, 6 järnmalms-, 2 titan- och 2 zirkoniumfyndigheter. Därtill har man erövrat en strontium-, en litium-, en uran- och en guldgruva, samt ett stort kalkbrott.

Som ett resultat av den territoriella förlusten under den beväpnade konflikten har Ukraina inte bara förlorat 19% av sin förkrigs-BNP, utan står också inför ett bortfall av investeringar i gruvindustrin, vilken spelar en betydande roll i den ukrainska ekonomin. Dessutom så håller experter fram det faktum att västra Europa kommer att förlora ett av alternativen till Ryssland och Kina vad gäller import av råmaterial.

För tydlighets skull så påpekar vi att rapporten inkluderar det polsk-ukrainska investeringsföretaget Millston & Co, som 2021 kom överens med ett österrikiskt gruvföretag om utforskandet av två orörda litiumfyndigheter. Detta blev dock omöjligt på grund av kriget. Därtill behövde man skrota planerna på att bygga en fabrik för litiumbatterier.

Med detta exempel blir den nuvarande konfliktens imperialistiska karaktär tydlig. Den nuvarande situationen visar att de härskande klasserna i de stridande länderna tar till våld inte för att en ”galen diktator” tillfredsställer sina ”sjuka och maniska ambitioner” utan för att objektiva interna motsättningar som utgör själva kärnan i monopolkapitalet, vars enda mål är att göra profit med alla till buds stående medel och utan att tveka inför våldet om det medför framgångar i företagens uppdelning av världens rikedomar.

Politsturm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.