Den siste överlevande av ett folkmord är död

UTRIKES Den sista medlemmen av en utplånad ursprungsstam i Brasilien är död. Han hade levt helt isolerad i Amazonas i 26 år, och var den siste överlevande efter ett folkmord på hans stam under 1970-talet. Han kallades ”hålmannen” eftersom han jagade genom att bygga fångstgropar med vassa spetsar i.

Platsen där han bodde heter Tanaru-territoriet och är en liten ö av skog omgiven av enorma boskapsrancher. Det är ett av Brasiliens våldsammaste områden och mannens folk dödades av just dessa boskapshållare som även senare försökte komma över området där han levde.

Fiona Watson på människorättsorganisationen Survival International säger att mannen står som symbol för den ohyggliga brutalitet och grymhet som drabbar ursprungsbefolkningar världen över i namn av kolonialisering och profit, men han står också för motstånd. Han valde att leva utan kontakt med den värld som dödade hela hans folk.

Watson varnar för att hans historia kommer att upprepas om Bolsonaro och de industriella storjordbruken får sin vilja fram. I Brasilien gäller landskyddsförordningar som i viss mån skyddar ursprungsbefolkning som är ”okontaktad” – dvs. som inte har kommit i kontakt med den industrialiserade, kapitalistiska världen. Dessa lagar måste förnyas med jämna mellanrum och just nu har lagen gått ut för ett av sju områden, medan andra snart kommer att hamna i samma läge. Bolsonaros politik är avskaffandet av dessa skyddade områden för att främja ”industriell utveckling” – och samtidigt naturligtvis förstöra regnskog som är av stor betydelse för hela mänskligheten. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.