Är det Putins fel att boräntan har tredubblats?

KRÖNIKA Boräntorna i Sverige tredubblades när Riksbanken höjde låneräntan från 0,75 till 1,75 procent i september. Privata och statliga banker fick sin chans, och räntan gick upp från 1, 2 – 1, 7% till 4, 50–4, 60%. Låneräntan kommer att höjas ytterligare 1% säger prognoserna.

Varför det? Jo eftersom inflationen har nått mer än 8% och fortsätter gå upp. Dessutom är det lågkonjunkturstider.  Och allt det betyder att bostadslånen blir dyrare. Därför oroar sig nu alla bostadsägare som mer eller mindre tvingades att köpa eget istället för att hyra dyrt i andra hand eller stå i bostadskön i 10–15 år för att hyra i första hand – åtminstone i de stora städerna.

Varför ökade då inflationen? Högre energi- och livsmedelspriser är orsaken sägs det. Och till detta är Putin naturligtvis skyldig, det är Rysslands fel, berättar man för oss. Om monopolens supervinster som görs av Volvo, Atlas Copco m fl. eller om pengarna från elexport etc. stalar man tyst. Att priserna började gå upp redan före kriget orsakar inte ett pip. Så här betalar folken för ett imperialistiskt krig även när det inte finns några militära aktioner på deras territorium.

Nu kommer Nordeas undersökning och visar att 43 procent av bostadsägarna inte har råd med fler höjningar, särskilt inte om de överstiger 6000 kr per månad. En av 4 klarar sig inte om de överstiger 3000 kr per månad. Många saknar en buffert för att klara sig över en längre period. De är bereda att skära ner på utflykterna, hemkörning av mat, teater, bio och kafébesök. Att skära ner på sin livskvalité och sina behov med andra ord. Men livskvalité och välfärd är inte bara skolan, vården och sjukvården. Det är också ett bra och stabilt arbete med löner och pensioner som räcker till, billigt och bra boende, bra miljö och arbetsmiljö, kulturell verksamhet, tid för rekreation och annan fritid.

Ska vi vänta handfallna och passiva på att detta ska gå över tills något annat kommer upp, såsom en ny pandemi, ett nytt krig, fastighetskris eller energikris, något som kan användas som förevändning för att plocka in folkets besparingar och inkomster?

Ska vi vänta tills de leder oss till fattigdom och ett eländigt liv? Tills någon annan, någon som verkar stå för en mindre ond lösning, räddar oss till ett samhälle som fortfarande är illa, men i alla fall inte riktigt lika illa?

Eller ska vi förstärka klasskampen och agitera för socialism och befrielse från kapitalismens kedjor? Socialismen är svaret på alla frågor och det måste folket med hjälp av kommunisterna säga ja till och kämpa för. 

Panos Alepliotis

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.