Den 12 oktober – en historisk dag

KRÖNIKA Den 12 oktober 1944 är en dag att minnas, en stolthetens dag för kommunister och motståndsmän i Grekland. Just denna dag befriade gerillatrupper från EAM och ELAS Aten från Nazityskland!

Den här dagen firas inte i det officiella Grekland. Istället firar man krigets start den 28 oktober – men inte krigets slut! Anledningen är att man vill dölja att det var motståndsrörelsen med kommunisterna i ledningen som befriade Aten. Den 28 oktober1940 satt nämligen den barbariske diktatorn Metaxas inklämd mellan sin egen fascistiska ideologi och kungens engelskvänliga politik. Metaxas fick ge sig till sist och nekade det fascistiska Italiens intrång i Grekland.

Kriget och 4 års ockupation av tre fascistiska makter, dvs. Tyskland, Italien och Bulgarien, kostade det grekiska folket följande:

15 000 döda på krigsfronten i Albanien, 50 000 döda av svält 1941–42, 60 000 döda judar, 50 000 arkebuserade av ockupationsmakten och dess inhemska allierande, 20 000 döda i koncentrationsläger, 7 000 som dödades av bombningar, 3 500 döda sjömän, 6 000 motståndsmän som stupade i strid mot ockupanterna. Statistiken ljuger ibland, speciellt för att det på den tiden var svårt att ha koll på allt dödandet. Många fler dog också av sjukdomar och bristande behandling.

Heder åt alla som gav sitt liv för att befria Grekland från nazismen!

Men en sak är säker. Fascismen får inte komma tillbaka. Det som garanterar det är bara att kommunisterna stärks, eftersom det är de som bekämpar kapitalismen – och det är kapitalismen som släpper fram fascismen för att behålla sin makt och skydda sina intressen.

 

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.