Tidöavtalet – kärnkraft och elektrifiering

KLIMAT Nu är det klart – M, L och KD bildar regering med SD som stödparti. Överenskommelsen kallas ”Tidöavtalet: överenskommelse för Sverige”. På presskonferensen om det nya avtalet partades det om många saker, men klimatet som är vår tids ödesfråga lyste med sin frånvaro.

I vad man skriver i Tidöavtalet har miljöpolitiken reducerats till elektrifiering och kärnkraftsbygge, och kärnkraftsindustrin har redan lovats 400 miljarder kronor i kreditgarantier. Kärnkraften ska utgöra basen i energiomställningen och möjliggöra elektrifieringen, säger KD:s partiledare Ebba Busch. Miljöpolitiken verkar helt enkelt betyda att man ska ge kärnkraftsindustrin rejäla möjligheter att göra vinst, att man ska bygga fler laddstolpar för elenergi, så att elfordon enkelt ska kunna laddas med energi som kommer från kärnkraftverken.  Elfordonsindustrin och laddstolpebyggarna lär ju då också få göra fina profiter.

Det låter precis så meningslöst som det är. Här talas inte om någon utbyggnad av kollektivtrafiken, eller om utbyggnad av järnvägsfrakten eller om billiga solpaneler till hushållen. Naturligtvis talas det inte heller om en landsbygd med arbeten, skola och vård i människors närområde för att minska alla resor som folk måste göra i sitt dagliga liv. Vad det handlar om är att bevara rådande infrastruktur med privatbilism, landsvägstransporter och stora vägbyggen. Det är en infrastruktur som tjänar kapitalet väl med hög produktion och konsumtion, med leveranser ”just in time” och inga skattemedel på olönsamma bussar och tåg. Och det möjliggör i förlängningen fortsatt stress och press på den arbetande befolkningen som inte har råd att förlora arbetstid på långsammare resor med kollektivtrafik till och från jobbet.

Kärnkraft och CCS – ”lösningar” somn tar lång tid att implementera

Kärnkraftverken som ska möjliggöra en utsläppsminskning tar dessutom lång tid att bygga och lär inte kunna leverera på minst ett tiotal år: alltså betyder den ”nya” energipolitiken bara att man fortsätter som förut under överskådlig tid. Någon diskussion om vad man sen ska göra med kärnavfallet eller hur vi ska hantera olycksrisken har man inte besvärat sig med. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén kritiserar överenskommelsen och menar att miljöproblemen faktiskt kommer att förvärras med de åtgärder som läggs fram.

Lite annat finns med i överenskommelsen som grädde på moset: förkortade miljötillstånd exempelvis, så att företagen inte ska behöva vänta på besvärliga utredningar. Priskompensation för höga elkostnader lockar man också med, men en gissning är att det blir företagen och inte de privata hushållen som får det mesta av kakan. CCS, Carbon Capture and Storage (koldioxidavskiljning och lagring), ska genomföras – och med det är det ungefär som med kärnkraften, det tar lång tid att bygga lämpliga anläggningar och det återstår en hel del forskning att göra dessförinnan. 

Trots lite enkla floskler om vindkraft är det vi får med den nya regeringen alltså samma gamla profithungriga, smutsiga kapitalism – men klädd i en lite grönspräcklig outfit.

 

Marina Weilguni

En tanke på “Tidöavtalet – kärnkraft och elektrifiering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.