Kampen om ”frihet” och ”demokrati” i Ukraina fortsätter och somliga gör vinster på 449 %

KRÖNIKA Det imperialistiska kriget eskalerar, hot om kärnvapenkrig kommer upp då och då, strider och bombningar fortsätter varje dag. Ibland är det den ukrainska armén som har framgångar, ibland den ryska. Den halvblinde vinner över den blinde med större antal döda och förstörelse av arbetarnas verk.  Det verkar inte finnas en chans till imperialistisk fred.

Man läser samtidigt i den internationella pressen att de största olje- och gasbolagen tjänade totalt 93,3 miljarder dollar bara under första kvartalet 2022 och de 28 mest lönsamma företagen i fossilbränsleindustrin registrerar vinstökningar på upp till 449 %!

”Kapitalet trampar sönder alla mänskliga lagar när det luktar till sig en vinst på 100 %, med en vinst på 300 % finns det inget brott som det inte riskerar att göra…” skrev Marx i Kapitalet.

Alla som tänker marxistiskt lägger alltid i första hand vikt vid den ekonomiska grunden och vilka intressen som finns bakom ett fenomen som dyker upp. Politiken och känslorna kommer därefter. En marxist försöker alltid analysera vem eller vilka som tjänar på det. Kriget är kapitalistisk politik med andra medel. För närvarande vinner en del av kapitalet stora fördelar medan andra, som tex. byggföretag, backar. Men om det blir en kompromissfred så kommer byggjättarna och de andra i den mjuka kapitalistiska branschen att få sin chans att tjäna tillbaka den vinst de hittills förlorat genom kriget.

Och det är mot dem som tjänar miljarder för närvarande och dem som väntar på sin tur som arbetarna och de andra utsugna skikten bör rikta sin kamp. Mot hjärtat av det ruttna systemet som ger upphov till imperialistiska krig och förödelse. En kamp som tar sikte på arbetarmakten.

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.