Blir Matmissionen folkets framtid i Sverige?

INRIKES Det finns en ökande fattigdom i Sverige skriver The Guardian i en artikel som översatts och publicerats i tidningen Syre. Artikeln hänvisar till siffror från Statistiska centralbyrån och skriver att andelen personer som lever i relativ fattigdom i Sverige idag (med en inkomst på under 60 procent av medianinkomsten) är uppe i 14 procent, att jämföra med 7 procent under 90-talet.

Tidningen har intervjuat Johan Rindevall, chef för Matmissionen på Stadsmissionen i Stockholm. Han konstaterar att antalet medlemmar med konstaterat låg inkomst och därför får handla i butikerna till ett reducerat pris har exploderat, från 7 200 i januari till över 14 700 i oktober i år. Omkring 40 procent av de nytillkomna är barnfamiljer.

Häromdan släppte föreningen Sveriges makalösa föräldrar  resultatet av en enkät, som visar att allt fler ensamstående föräldrar oroar sig över sin ekonomiska situation och att 60 procent regelbundet lagar billigare mat till sig själva för att prioritera barnen. Den visar också att många avstår från tandläkarbesök och att allt fler barn känner en oro över familjens ekonomi.

Bensin- och matpriserna har också skjutit i höjden konstaterar man i artikeln i The Guardian. Kostnaden för smör har ökat med cirka 25% i år, kött med 24% och ost med cirka 22%, enligt konsumentprisjämförelsesajter.

– Sverige kanske fortfarande har ett bra skyddsnät, men det kanske inte är tillräckligt reaktivt för plötsliga, stora levnadskostnader, säger Rindevall. Det enda positiva i allt det här är att nu pratar så många om omöjliga matpriser att det inte längre finns samma stigma i att inte ha råd att försörja sin familj. Det är inte längre ett tabu.

Sverige beskrivs av The Guardian som ett land som borde stå bra rustat för svåra tider. Känt för ett generöst välfärdssystem, EU:s femte rikaste land sett till BNP per capita och nästintill oberoende av rysk gas. Men skenet kan bedra. Sveriges välfärdssystem har skurits ned stadigt de senaste åren, vilket ökar klyftan mellan rika och fattiga och lämnar allt fler utsatta för en inflation som i genomsnitt har legat på cirka 8 procent under hösten. Hushållens inkomster har också drabbats av elräkningar som i vissa fall har fördubblats. Mer än 75 procent av Sveriges el kommer från vattenkraft, kärnkraft och vind, men den har inte undgått de kontinentomfattande energipriseffekterna av kriget i Ukraina.

Man behöver inte läsa The Guardian för att informeras om eländet som blir alltför uppenbart för svenska folket, medan borgarna tjänar miljarder och därmed skickar fler och fler till Matmissionen. 

Men Matmissionen får inte bli vår framtid. Dags för arbetare och de andra utsugna sikten att mobilisera sina krafter för att stoppa den borgerliga nedförsbacken och kämpa för att försvara rätten att få sina egna behov tillgodosedda.

Panos Alepliotis

En tanke på “Blir Matmissionen folkets framtid i Sverige?

  1. Det har också skett en ökad efterfrågan på kyrkobaserade matbanker i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.