FACKLIGT Inför julledigheten presenterade Vårdförbundet en ny undersökning som visar att våld och hot mot vårdpersonal ökar och att en tredjedel av förbundets medlemmar arbetar ensamma i risksituationer.
Vartannat år genomför Vårdförbundet undersökningar bland sina medlemmar om hot och våld och denna är den tredje undersökningen. Den visar tydligt att våld och hot om våld ökar på bred front inom branschen. Från 2018 till 2022 har de som utsatts för muntliga hot ökat från 36 procent till 43 och de som svarat att fysiskt våld förekommer på arbetsplatsen har ökat från 18 till 22 procent under samma tidsperiod.
Även förekomsten av vapen har ökat från 5 procent 2020 till 7 procent 2022. Samtidigt är också andelen som arbetar ensamma i riskfyllda situationer hög – omkring en tredjedel av förbundets medlemmar arbetar i sådana situationer.
Facket pekar på lösningar
För att komma till rätta med hoten och våldet måste det förebyggande arbetet förbättras och här är arbetsgivarna ansvariga. Många medlemmar efterfrågar mer utbildning, riskbedömning och säkerhetsplanering.
Vårdförbundet kräver också fler anmälningar av händelser men även tillbud, alltså situationer där något hade kunnat hända. Här kräver man att regioner och kommuner tar ett större ansvar.
Kanske viktigast är att man kräver ett stopp för ensamarbete i risksituationer. För att lyckas med det krävs ökad grundbemanning, vilket i sin tur innebär ökade investeringar i vården. Några sådana investeringar är dock inte att vänta. Utifrån regeringens budget väntas istället posten ”Hälsovård, sjukvård och social omsorg” ha minskat med 28 miljarder kronor fram till slutet på år 2023.
-Ansvaret för en säker arbetsmiljö vilar på arbetsgivarna och Novus-undersökningen visar att de måste göra bättre riskbedömningar, fler anmälningar och uppdatera rutiner och inte tillåta att personal jobbar ensamma i risksituationer, vilket alltför många tvingas göra, förklarar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.