I Nederländerna planerar regeringen att lägga ner tre tusen bondgårdar

UTRIKES I juni 2022 tog den nederländska regeringen beslut att minska utsläppen av kväveoxider med 50% till 2030. Regeringen själv har erkänt att det nya klimatprogrammet kommer att tvinga en tredjedel av landets bönder att lägga ner sin verksamhet. För att protestera mot detta hot har tiotusentals bönder organiserat massiva demonstrationer och strejker i somras 2022.

Trots uppenbart missnöje bland folket går regeringen vidare med sina planer. Nu har Nederländernas klimatministerium kommit överens om att tre tusen bondgårdar måste läggas ner under den närmaste framtiden. Totalt måste ungefär 11 200 gårdar stängas ner och ytterligare 17 600 betydligt skära ner sin verksamhet.

För att åstadkomma detta mål planerar regeringen att tvinga bönderna att sälja sina gårdar. Bönderna kommer emellertid varken att ha rätt att själva bestämma hur mycket deras egendom är värd eller bestrida det föreslagna priset. Ifall bönderna avslår erbjudandet kan deras gårdar beslagtas utan kompensation.

Klimatministern Christianne van der Wal-Zeggelink hävdar att bönderna kommer att gynnas av denna politik. Enligt henne kommer regeringen att erbjuda dem ”mycket mer” än vad deras egendom egentligen är värd.

I själva verket är det ytterst tveksamt om regeringen kommer att erbjuda rättvis kompensation för de beslagtagna gårdarna. För det första förväntas det att regeringen kommer att tjäna 20 miljoner euro på dessa transaktioner. För det andra kan bönderna inte bestrida den erbjudna kompensationen inför en domstol, vilket försätter dem i ett ofördelaktigt läge. För det tredje är det knappast troligt att en engångsbetalning kan ersätta produktionsmedel som mark, boskap och andra utrustning som bönderna använder för att försörja sig själva och sina familjer.

Dessutom kommer inte alla bönder att drabbas på samma sätt av dessa påtvingade köp. Meda de mindre bönderna, som är mest sårbara, lättast kan förlora sina medel för uppehälle medan storjordbrukare kan förbli lönsamma även om de säljer en del av sin egendom.

Jordbrukskrisen i Nederländerna visar att miljöpolitik under kapitalismen varken är hållbar eller rättvis. Under täckmantel av miljökamp bedriver borgerliga regeringar politik som är inriktad mot att skapa vinst för stora företagare medan den utsätter arbetarklassen för allt hårdare levnads- och arbetsvillkor. 

Perry Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.