Bondestrejk skärps i Nederländerna – polisen skjuter mot demonstranter

UTRIKES Sedan mitten av juni 2022 pågår massprotester och strejker bland bönder i Nederländerna. I protesterna deltar mer än 40 000 personer. Under de senaste veckorna blev sammandrabbningar mellan bönder och polis våldsamma.

Orsaken till protesterna var den nederländska regeringens krav att bönder skalar ner sin verksamhet i samband med nya klimatmål utan att erbjuda något finansiellt stöd eller alternativa sysselsättningar.

I juni 2022 bestämde regeringen sig för att minska utsläppen av kväveoxider med 50% till 2030, vilket innebär att bönder måste minska boskapsuppfödning och användning av gödselmedel betydligt. För att uppnå detta mål föreslog regeringen att bönderna ska minska mängden boskap som de föder upp, flytta till andra platser eller lägga ner sina gårdar helt och hållet. Den nederländska regeringen själv medgav att den nya politiken kommer att tvinga 30 procent av landets bönder att avsluta sin verksamhet.

Redan i juni varslade tiotusentals nederländska bönder om strejk. Bönderna gick ut på gatorna i protest mot regeringens nya klimatpolitik och började blockera vägar med lastbilar, traktorer och höbalar. Den senaste veckan har bönderna blockerat bland annat leveranser till matbutiker och kollektivtrafik till flygplatsen. Fiskare har också anslutit sig till strejken i solidaritet med bönderna. De har blockerat hamnar i närheten av öarna Terschelling och Vlieland och vägrat sälja sina produkter till affärerna. Under den senaste veckan har nederländska invånare klagat på sociala medier om tomma hyllar i mataffären på grund av böndernas protest.

Under bara ett fåtal veckor har bönderna stoppat både trafik och matleveranser i stora delar av Nederländerna.

Polisen skjuter mot bönderna

I tisdags sköt poliser mot en grupp bönder som körde sina traktorer i Friesland i protest mot den föreslagna nedskärningen inom jordbruket. En av deltagarna som polisen sköt mot var en 16-årig bondeson som snabbt blev en symbol för de växande protesterna i Nederländerna. Enligt lokalpolisens uppgifter ska 16-åringen ha kört sin traktor mot polisen och utgjort en ”hotande situation” vilket ska ha orsakat skjutningen.

Polisen meddelar att pojkens traktor blev skjuten tre gångar men att ingen människa kom till skada. Den unga bondsonen greps av polisen men släpptes dagen efter när en grupp beståendes av hundratals bönder med ett fyrtiotal traktorer samlades vid polisstation för att begära pojkens frigivning.

Åtgärderna stärker koncentrationen inom jordbruket

Tvånget att skala ner verksamheten kommer framför allt att drabba de mindre bönderna, eftersom de behöver en viss produktionsvolym för att vara profitabla. Om de tvingas skala ner sin verksamhet betyder det att de inte längre kommer ge en tillräckligt hög profit och det kommer inte kunna gå att leva på den. För storjordbrukare, som enkelt kan stycka upp sina produktionsanläggningar, blir det dock enklare att följa de nya reglerna.

Lagförslaget i sin helhet gynnar därmed koncentrationen inom det nederländska jordbruket och visar på ett åskådligt sätt hur klimatpolitiken under kapitalismen inte syftar till ett hållbart samhälle, utan till att göra de redan rika ännu rikare.

Perry Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.