Gula fackföreningar kritiserar piloterna

FACKLIGT Piloterna på SAS har strejkat i över en vecka och än så länge har strejken gett effekt. Tiotusentals resenärer är strandade och pressen har ökat på SAS att ge värdiga anställningsförhållanden till de piloter som blev uppsagda under pandemin. Än har företaget inte gett vika och till sitt stöd har de också andra fackföreningar.

I ett inlägg på SVT intervjuas två företrädare från andra fackklubbar på SAS. Här får mellancheferna, juristerna, ingenjörerna och akademikerna inom företaget komma till tals genom sina fackliga företrädare. Kritiken de riktar mot piloternas strejk är svidande men också väldigt talande. 

Fackliga företrädare på arbetsgivarens sida

– Genom SAS Forward försöker ledningen göra företaget ekonomiskt. Att strejka nu är som att sätta krokben på företaget. Vi behöver få in pengar innan vi kan ge våra medlemmar bättre villkor. Det finns inga pengar i dag att ta av. Ger vi vissa personalgrupper bättre villkor just nu måste pengarna plockas av andra, säger Katarina Johansson, ordförande för SAS Akademiker.

De fackliga företrädarna knyter därmed sitt öde till företagets situation i konkurrensen mellan de olika flygbolagen istället för att rikta sin solidaritet mot de som kräver värdiga anställningar. Samtidigt ställer man också olika arbetargrupper mot varandra – det är dessa som måste ta av varandra och det är inte ledningen som ska hållas ansvarig.

I sin iver att slicka uppåt och sparka nedåt tycker de inte ens att piloterna ska återanställas, utan vilka och hur många man återanställer ska utgå från företagets ”reella behov”! 

Att dessa grupper känner som de gör är egentligen inte konstigt. De innehar olika positioner som mellanchefer och befinner sig närmare ledningen och utifrån detta formas också deras lojaliteter, vilket Pilotföreningen mycket riktigt påpekade.

I kontrast till de gula fackföreningarna som organiserar mellancheferna på SAS har danska flygtekniker valt att gå ut i sympatistrejk med piloterna. De danska flygteknikerna vet att det är tillsammans som alla kan vinna bättre villkor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.