Kapitalisterna fyller kassan och de arbetande människorna betalar

INRIKES Gång på gång höjs elavgifterna. När vi tycker att måttet är rågat, så höjer kapitalistklassen priset på el omigen. Men det är inte bara elpriset som brakar i höjden. Matpriserna har ökat med nästan 14 procent på ett år. Bara under september 2022 ökade priserna med 1 procent, vilket är nästan lika mycket som hela förra året. Enligt bedömare så kommer priserna bara att fortsätta uppåt nästa år. 

Borgarklassen säger att vi måste anpassa oss. Anpassa oss till vad? Till fattigdom? Att vända på varenda krona för att få det att gå ihop, och när det inte gör det ringa till företagen och be om uppskov och be om att få betala nästa månad? Ska vi anpassa oss till att frysa? Anpassa oss till att vi måste låna för att kunna betala räkningarna? Bara i år har kronofogden fått in 16 procent fler fall än förra året just på grund av att människor inte har kunnat betala sina räkningar. 

Det finns ingen elbrist i Sverige, eller i Europa eller i världen. Sverige och de övriga länderna producerar mer el än någonsin. Elen är inte dyr för att den är en bristvara. Elen är dyr för att det är elföretagen som pressar upp priset och säljer till dem som kan betala mest. Att Karlshamnsverket startades när det var kallt betyder inte att de tyska ägarna var så måna om elkunderna. Verket startades för att elpriset var högt och det blev klirr i kassan hos de tyska ägarna. 

Fyra av sex kärnkraft ligger också nere på grund av reparationer mitt i vintern. Är det en tillfällighet att kärnkraftverk i Frankrike och Finland stängdes ner under samma tid? Eller var det enbart för att få upp elpriset?

Det är alltså kapitalistklassen inom elföretagen som skor sig på att vi får betala rekordhöga priser. Vattenfalls vinst 2021 var rekordhöga 48 miljarder kronor. I år har vinsten gått ner med 25 miljarder men ändå kommer det att bli en riktigt skaplig vinst, som Vattenfall kommer att fördela bland sina aktieägare. Vi kommer inte att få ta del av den vinsten, trots att Vattenfall ägs av staten. Elen kommer inte att bli billigare på grund av att Vattenfall går med 23 miljarder i vinst. 

Vattenfalls VD, Anna Borg, som har en lön på 1,3 miljoner kronor, sitter på två stolar. Förutom att hon är VD i Vattenfall så sitter hon även som styrelseledamot i Wallenbergs FAM AB. Wallenberg har talat sig varm om kärnkraften.  

Det är inte bara elbolagen som skor sig. Även livsmedelskedjorna har höjt priserna. Människor jagar prisnedsatta varor med kort datum, och undviker varor som de handlade för något år sedan. 

Media följer upp genom att gång på gång göra charmiga och gulliga reportage om familjer och människor som lever utan el och så snålt som möjligt och odlar sin egen mat. Enligt dem har det alltså blivit hippt och trendigt att leva snålt och utan el. Visst är det okej att leva på det viset – om det är självvalt, vill säga.

Men för arbetarklassen och folket i gemen finns inte dessa möjligheter. Att bo i trånga lägenheter där elen är avstängd, och att man måste börja elda med ved och/eller kol är inte charmfullt. Det är kallt, rugget och smutsigt. Det skulle vara en återgång till 1800-talets boende. Människor är idag rädda för att vräkas från sina hem när de inte kan betala sina räkningar till de skurkaktiga och giriga elföretagen.

Så höj lönerna och pensionerna!

Kerstin Stigsson

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.